Steekproef om situatie salmonella in beeld te krijgen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Steekproef om situatie salmonella in beeld te krijgen

20-10-2021: 

Salmonellabesmettingen op rundveebedrijven vormen een bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van het rundvee. Salmonellabesmettingen zijn vaak langere tijd ongemerkt op een bedrijf aanwezig en kunnen dan op een onverwacht moment tot een ziekte-uitbraak leiden. Bovendien zijn de salmonella’s van runderen ook besmettelijk voor de mens.

Bij steekproefbloedonderzoek werden op 11 procent van de zoogkoe- en vleesveebedrijven antistoffen tegen salmonella aangetoond, dit is een concrete aanwijzing voor de aanwezigheid van een salmonellabesmetting. Daarbij werden in de periode oktober 2020 tot en met september 2021 op 31 verschillende zoogkoe- en vleesveebedrijven salmonellabacteriën gekweekt uit mestmonsters of sectiemateriaal.

Een goede manier om in beeld te brengen of op uw bedrijf ongemerkt een salmonellabesmetting voorkomt is een steekproefbloedonderzoek. Laat uw dierenarts hiervoor bloedmonsters nemen bij de jongste tien runderen die tenminste drie maanden op uw bedrijf zijn. Omdat in de nazomer en het najaar de meeste verspreiding van salmonella wordt gezien, kunt u de monsters het beste kort na opstallen laten nemen.

Als het bloedonderzoek uitwijst dat op uw bedrijf een salmonellabesmetting voorkomt, laat u dan door uw dierenarts adviseren over praktische maatregelen om de verspreiding van de infectie op uw bedrijf te beheersen. Het opsporen van salmonelladragers vóór het volgende afkalfseizoen kan hiervan deel uitmaken.

Als uit het bloedonderzoek geen aanwijzingen voor een salmonellabesmetting komen en u runderen ‘voor het leven’ wilt verkopen, overweeg dan u aan te melden voor onze ‘Salmonella Jongvee AntistoffenMonitor’.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.