Nieuwe afkapwaarden uitslag Biestopnamecheck rund

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuwe afkapwaarden uitslag Biestopnamecheck rund

14-10-2021:  Voor melkveehouders is het streven naar optimaal biestmanagement voor elk pasgeboren kalf een belangrijk onderdeel van het jongveemanagement. Om te controleren of de biestgift succesvol is geweest kan bij een kalf tussen 2 en 7 dagen na geboorte de IgG-waarde in het bloed bepaald worden. Uit onderzoek weten we dat kalveren bij een hogere IgG-waarde minder kans op sterfte hebben en minder risico lopen om ziek te worden1,2.  Om ervoor te zorgen dat elk kalf voldoende biest heeft gekregen is een bedrijfsprotocol essentieel. 

Advies en optimalisatie

Als dierenarts kunt u melkveehouders adviseren over eventuele optimalisatie door van minimaal vijf kalveren de IgG-waarde te bepalen. In combinatie met informatie over de gift, de biestkwaliteit en de hygiëne tijdens het verstrekken kan een protocol aangescherpt worden. Hierdoor haal je nog meer uit biest, het vloeibare goud, en hebben kalveren een goede start. 

Recent hebben we op basis van de nieuwste inzichten uit zowel de praktijk als literatuuronderzoek de afkapwaarden voor de IgG-bepaling (de Biestopnamecheck) in bloed aangescherpt. De afkapwaarde voor een goede IgG-opname uit biest is aangepast van 15 naar 18 gram IgG per liter. Dit betekent in feite dat voor een vitaal en weerbaar kalf een IgG-waarde in bloed groter dan 18 gram per liter wenselijk is. Voor een goed inzicht in het biestmanagement op koppelniveau zijn dus bloedmonsters (serum) van minimaal vijf kalveren in de leeftijd van 2 tot 7 dagen nodig.

Koppeluitslag Biestopnamecheck vernieuwd

Bij het vernieuwen van de uitslag van de Biestopnamecheck hebben óók gekeken hoe we uitslag op koppelniveau nóg beter kunnen vertalen naar de praktijk. Daarbij geven we nu met behulp van scores en een bijbehorend percentage aan of er ruimte is om het biestmanagement te verbeteren. 

Koppeluitslag Interpretatie op koppelniveau
 > 25% scoort <10 g/L  Het advies is om het biestmanagement te verbeteren.
 > 50% scoort <18 g/L  Er is ruimte om het biestmanagement te optimaliseren. 
 > 75% scoort >18 g/L  Het biestmanagement is goed.  

Lees hier meer over de Biestopnamecheck. 

1 Lombard et al., 2020.
2 Urie et al, 2018. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.