Maagdarmwormen: jongvee nog even laten weiden?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Maagdarmwormen: jongvee nog even laten weiden?

1-10-2021: 

Dit jaar is bij de deelnemers aan het abonnement Worminfecties tankmelk voor het eerst ook in augustus tankmelk onderzocht op antistoffen tegen maagdarmwormen. Eerder werd dit onderzoek alleen in oktober uitgevoerd. Om veehouders de kans te geven gedurende het lopende weideseizoen nog actie te kunnen ondernemen, is afgelopen jaar besloten dit onderzoek ook al in augustus uit te voeren. 

Op een kwart van de deelnemende bedrijven bleken de melkgevende dieren veel of zeer veel antistoffen tegen maagdarmwormen te hebben. Dit kan wijzen op een zeer hoge besmettingsdruk, maar vaak komt het door onvoldoende weerstandsopbouw bij het jongvee. Veehouders zouden op basis van deze uitslag kunnen overwegen hun huidige jongvee dit jaar nog een lichte wormbesmetting op te laten doen door ze nog even achter de koeien aan te weiden, uiteraard mits er op het bedrijf geen andere redenen zijn om dit liever niet te doen (denk aan salmonella of paratbc). Op deze manier wordt de kans vergroot dat de toekomstige vaarzen met voldoende weerstand tegen wormen de weide in kunnen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.