Update: weer aanvoer sectiemateriaal zoogdieren mogelijk van bedrijven binnen 10 km-zone die ook pluimvee houden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Update: weer aanvoer sectiemateriaal zoogdieren mogelijk van bedrijven binnen 10 km-zone die ook pluimvee houden

3-9-2021: 

Zoals vermeld valt GD net binnen de 10 kilometerzone rond Heeten waar AI is vastgesteld. In dit gebied geldt een vervoersverbod met betrekking tot pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gehouden gevogelte. Met ingang van 24 september 2021 wordt het beperkingsgebied (3- en 10-km gebied) rond Heeten ingetrokken, op voorwaarde dat er in het gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Vanaf 24 september gelden dus geen beperkende maatregelen meer in dit gebied.

Wat betekent dit in de tussentijd voor het aanleveren van laboratoriummonsters en pathologisch onderzoek?

 • Insturen laboratoriummonsters naar GD is gewoon mogelijk
  Voor bedrijven buiten de 10 kilometerzone gelden geen beperkingen voor het aanleveren van laboratoriummonsters, ook van pluimvee.
  Bedrijven met vogels/pluimvee die binnen de 10 kilometerzone liggen, mogen monsters (ook van pluimvee) insturen voor onderzoek naar andere dierziekten dan hoogpathogene AI.
 • Aanmelden zoogdieren en dood pluimvee voor sectie buiten de 10 km is mogelijk
  Voor het aanmelden, aanleveren en ophalen van sectiemateriaal van zoogdieren van bedrijven buiten de 10 kilometerzone gelden geen beperkingen. Ook dood pluimvee van bedrijven buiten de 10 kilometerzone mag worden aangevoerd naar GD. Het vervoersverbod op pluimveekadavers geldt alleen voor pluimvee van bedrijven binnen de 10 kilometerzone.

 • Aanvoer sectiemateriaal naar GD van zoogdieren (dood/levend) afkomstig van bedrijven binnen de 10 kilometerzone die ook pluimvee houden is mogelijk.
  Op voorwaarde dat dit hygiëneprotocol (pdf) gevolgd wordt, is het toegestaan om sectiemateriaal van zoogdieren afkomstig van bedrijven die zich binnen de 10 kilometerzone bevinden van het getroffen bedrijf in Heeten en ook pluimvee houden, naar GD te vervoeren voor pathologisch onderzoek.
 • Tijdelijk geen aanvoer van levend pluimvee naar GD mogelijk
  GD is in overleg met de verantwoordelijke instanties over mogelijkheden voor de aanvoer van levend pluimvee voor pathologisch onderzoek. Zodra hier duidelijkheid over is zullen we deze informatie actualiseren.

Heeft u vragen over pathologisch onderzoek? Onze collega’s van de klantenservice helpen u graag verder. Bel met 0900 1770 of stuur een e-mail naar info@gddiergezondheid.nl.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.