Mortellaro gerichter aanpakken door toepassing M-score

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mortellaro gerichter aanpakken door toepassing M-score

1-9-2021: 

Mortellaro (Digital dermatitis, DD) komt wereldwijd voor op melkveebedrijven. Van de Nederlandse melkveebedrijven heeft 90 procent te maken met Mortellaro, op die bedrijven speelt het gemiddeld bij 20 tot 25 procent van de melkkoeien. Daarmee is Mortellaro de belangrijkste infectieuze oorzaak van kreupelheid bij melkkoeien. Mortellaro uit zich als een beschadiging aan de huid, maar draagt ook bij aan het ontstaan van andere aandoeningen zoals tylomen, niet-genezende witte lijn aandoeningen en teenpunt necrose. 

Als oorzaak van Mortellaro worden met name Treponema-bacteriën gevonden in wisselende samenstelling, waarbij opvallend is dat wel steeds dezelfde typen Treponema worden aangetoond. Mortellaro komt vooral voor bij jonge dieren (1 tot 4 maand na afkalven) en moet, om verspreiding onder de rest van de koppel te voorkomen, direct aangepakt worden. Dieren die als pink de ziekte een keer gehad hebben lopen ten opzichte van dieren die de opfok zonder besmetting doorkomen een zes keer zo grote kans om het later opnieuw te krijgen, .

Bij meer dan 50 procent van de dieren die besmet worden slaat de infectie niet aan. Bij de dieren die wel Mortellaro oplopen herstelt ongeveer de helft volledig na behandeling. De overige dieren worden drager van de besmetting. Die besmetting zit vooral in de lederhuid. Deze dragers zorgen voor de instandhouding van Mortellaro op bedrijfsniveau. Chronische infecties reactiveren regelmatig tot actieve Mortellaro-infecties en kunnen zo gevoelige dieren en de omgeving besmetten. Om de schade op uw bedrijf te beperken, het dierenwelzijn te verbeteren en Mortellaro beheersbaar maken, willen we dat laatste zoveel mogelijk voorkomen. 

De M-score

Om beter inzicht te krijgen in de dieren die Mortellaro blijven verspreiden binnen het melkveebedrijf wordt vanaf dit najaar binnen Digiklauw de M-score geïntroduceerd. Deze score is zowel van toepassing op voor- als achterpoten en is gebaseerd op de mate van beschadiging van de huid en de pijnlijkheid bij aanraking.

Binnen Digiklauw gebruiken we voor de M-score 3 klassen;

M1:

 • Lokaal geringe ronde ontsteking van de huid
 • < 0,5 cm, niet pijnlijk bij aanraken

M2:

 • Oppervlakkige acute ontsteking van de huid
 • Meestal 2-4 cm, pijnlijk bij aanraken

M4:

 • Chronische onsteking van de huid
 • Niet pijnlijk bij aanraken

Het registreren volgens de M-score geeft beter inzicht in het voorkomen van dieren die een enkele besmetting doormaken en dieren die permanent geïnfecteerd zijn. Inzicht in de verschillende stadia en de infectiedruk van Mortellaro kunnen u helpen bij het kiezen van de beste strategie op uw bedrijf om Mortellaro aan te pakken.

Meer over Mortellaro en het verloop van een Mortellaro-infectie

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.