Interessante pathologiecasussen paard gezocht

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Interessante pathologiecasussen paard gezocht

20-9-2021: 

Voor een goed monitoringssysteem is het uitvoeren van pathologisch onderzoek op paarden die zijn gestorven of geëuthanaseerd met een vermoeden van een infectieuze aandoening of een mogelijk toxicologisch probleem, net als bij landbouwhuisdieren en pluimvee gebeurt, een waardevolle toevoeging.

Secties op landbouwhuisdieren en pluimvee vallen (onder bepaalde voorwaarden) onder gesubsidieerd onderzoek, gefinancierd door collectieve gelden vanuit de sector en het ministerie van LNV. Deze sectorgelden zijn er bij paard niet. Hierdoor wordt mogelijk belangrijke informatie op het gebied van algemene paardengezondheid in Nederland over het hoofd gezien. Daarom is GD dit jaar een pilot gestart om de meerwaarde van 'pathologie paard' voor de monitoring inzichtelijk te maken. Interessante casussen van overleden of geëuthanaseerde paarden kunnen daarom in 2021, na overleg met onze paardenspecialisten, op kosten van dit project worden uitgevoerd. De sectie wordt dan volledig door GD betaald. Interessant in dit kader zijn vooral casussen van mogelijk infectieuze of toxicologische aard of casussen waarbij het meerdere dieren op een locatie betreft of wanneer het gaat om een individueel dier met een bijzonder klinisch beeld.

Dierenartsen die gebruik willen maken van deze optie kunnen contact met ons opnemen via 0900-1770 (optie 5) en vragen  naar Kees van Maanen, Linda van den Wollenberg of Carlijn ter Bogt. Na dit overleg ontvangt u van ons een  speciaal inzendformulier voor dit project. Bent u paardenhouder? Neem dan contact op met uw eigen dierenarts.

Wij maken voor deze secties gebruik van onze eigen ophaaldienst, dit is een basisvoorziening waardoor kadavers voor pathologisch onderzoek op de eerstvolgende werkdag na melding opgehaald en onderzocht kunnen worden. In de pilot zijn hier voor de inzender geen kosten aan verbonden.

N.b.: Secties die ingestuurd worden vanwege een verzekeringskwestie of een vermoede niet-infectieuze aandoening vallen buiten dit project.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.