Gezocht: diergezondheidsverbeteraars

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gezocht: diergezondheidsverbeteraars

10-9-2021: 

DEVENTER- Blij en vereerd nam varkensdierenarts Rudolf Raymakers donderdagmiddag 9 september de Anne Veenbaas-penning in ontvangst. Hij is de winnaar van 2020 en na wat uitstel vanwege de coronacrisis, heeft hij de penning dan echt in handen. De zoektocht naar kandidaten voor 2021 is nu ook gestart.

Rudolf is voorgedragen door zijn collega’s van De Varkenspraktijk vanwege zijn inzet binnen de praktijk en de sector. Bij Royal GD in Deventer werd Rudolf in het zonnetje gezet. Familie, vrienden en collega’s waren aanwezig en hij werd toegesproken en bedankt voor al zijn werk voor de sector.

Gezonde dieren, de afwezigheid van ziektes en een goed dierenwelzijn, dat is het doel. Samen werken aan diergezondheid, dat motto staat op de penning. Voorzitter Geart Benedictus van het Anne Veenbaas Fonds: “Er ligt veel kennis op de plank in Nederland. De koppeling tussen wetenschap en praktijk, die initiatieven wil het Anne Veenbaas Fonds belonen. De eerste penning gaat terecht naar Rudolf. Hij is één van de personen die zich sterk maakte voor het systeem van het benchmarken van het antibioticagebruik op varkensbedrijven, door middel van de dier-dag-doseringen. Waardoor met het verhogen van het bedrijfsmanagement antibiotica-inzet sterk beperkt kon worden. Als praktiserend dierenarts zet hij zich sterk in voor One-Health. Door het verbeteren van de samenwerking tussen artsen en dierenartsen wordt beoogd om de gezondheid van mensen, dieren en milieu te verbeteren.”

250

488

Is de volgende Anne Veenbaas-penning voor u?

Rudolf mocht de eerste penning in ontvangst nemen. De zoektocht naar zijn opvolger van 2021 is inmiddels begonnen. Iedereen die een bijdrage levert aan het verbeteren van de diergezondheid komt in aanmerking: veehouder, dierenarts of onderzoeker, al vele jaren werkzaam binnen een diersector, pas net begonnen of aan het studeren. Grote en kleine initiatieven maken kans: op het eigen bedrijf, met enkele collega’s, in de regio of landelijk. De bijdrage aan diergezondheid en dierenwelzijn kan wetenschappelijk zijn, maar ook praktisch. Bijvoorbeeld het verminderen van sterfte, een goed idee om hittestress buiten de deur te houden, een verbetering in het antibioticumgebruik et cetera.

Over Anne Veenbaas

Anne Veenbaas was in 1919 in Friesland de eerste directeur van wat toen de eerste provinciale GD was. Hij was innovatief en beschikte over veel doorzettingsvermogen, eigenschappen die aan de basis lagen van wat een doorbraak in de bestrijding van runder-tbc zou worden. De benadering van Anne Veenbaas, het in het veld gebruiken van bestaande en nieuwe kennis, draagt het Anne Veenbaas Fonds graag uit. Er zijn zoveel mooie initiatieven in de veehouderij die anderen kunnen inspireren. Daarom wordt jaarlijks de Anne Veenbaas-penning en een bijbehorende financiële waardering uitgereikt aan iemand, of een groepje personen, die een bijdrage heeft geleverd, nog levert of een goed idee heeft om de diergezondheid in Nederland te bevorderen.

Kent u iemand met een geweldig idee die de penning en het bijbehorende geldbedrag moet winnen? Meld deze persoon aan en stuur een e-mail naar: bestuur@anneveenbaas.nl.

Meer over Anne Veenbaas

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.