Verklein het risico op leverbot door in het najaar niet meer te weiden op risicovolle weides

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Verklein het risico op leverbot door in het najaar niet meer te weiden op risicovolle weides

6-8-2021: 

Dieren met weidegang kunnen een infectie met leverbot oplopen op percelen grasland waar ook de leverbotslak, de tussengastheer van de leverbot, voorkomt. Herkauwers kunnen het gehele jaar besmet raken. De ontwikkeling in de tussengastheer leidt echter op besmette percelen vanaf augustus tot een stijging van het aantal besmettelijke cysten (metacercariën) op het gras en zodoende op een verhoogd risico op besmetting van het rund. Het is dus verstandig om uw (jong)vee vanaf augustus niet meer op deze risicovolle percelen te weiden. Maar welke percelen zijn risicovol? Waar treedt op uw bedrijf de besmetting eigenlijk op? Bij het jongvee of (ook) bij de koeien? 

Gebruik de leverbotsleutel in onze leverbotleidraad, en kom er door gericht onderzoek achter op welke diergroep u moet focussen. Dit helpt u om gericht preventieve maatregelen (of behandeling) in te zetten. 

Lees meer over leverbot

Leverbot prognose

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.