Trend uitval zeugen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Trend uitval zeugen

27-8-2021: 

Het aantal vragen aan de Veekijkertelefoon over verhoogde uitval bij zeugen is de laatste maanden hoger dan in voorgaande periodes. De vragen komen niet alleen van dierenartsen, maar zeker ook van veehouders en (voer)voorlichters. Dat wil overigens nog niet zeggen dat ‘verhoogde uitval’ ook een groot gezondheidsprobleem is.

Het aantal meldingen door dierenartsen in de Online Monitor van verhoogde uitval als gezondheidsklacht bij zeugen vertoont echter ook een stijgende trend in de afgelopen drie jaar. Het loopt geleidelijk op van 2 procent naar rond de 8 procent van de gemelde gezondheidsklachten bij zeugen. Daarbij dient wel in ogenschouw genomen te worden dat bij zeugen in het algemeen relatief weinig gezondheidsklachten gemeld worden. De meest gemelde klachten bij zeugen zijn reproductieproblemen. Analyse van de gestelde diagnoses bij ingezonden gestorven zeugen voor pathologisch onderzoek in het eerste kwartaal van 2021, leert dat de meest vastgestelde oorzaken gerelateerd zijn aan problemen met het maagdarmkanaal zoals enerzijds draaiingen van maag, darm, lever of milt (zie tabel) en anderzijds gevolgen van maagzweren. Dergelijke klachten zijn deels gerelateerd aan de voeding of het voersysteem.

Verhoogde uitval bij zeugen als gezondheidsklacht verdient de aandacht. Niet alleen omdat er veel vragen over worden gesteld, maar ook op basis van nadere analyse van de cijfers van de Online Monitor en de afdeling pathologie.

Diagnose pathologie Percentage 
Maagdraaiing 5% 
Miltdraaiing/ruptuur  9% 
Draaiing leverkwab/ruptuur  5% 
Darmdraaiing 2% 
Darmperforatie/invaginatie  5% 
Maagzweer/maagperforatie/vernauwing maagingang/verbloeding door maagzweer 7% 
Hartedood/shock/stress  15% 
Tabel. Diagnoses gesteld bij pathologisch onderzoek van gestorven zeugen (GD pathologie, 2021) 

Dit nieuwsitem is gepubliceerd in het Veekijkernieuws Varken van augustus 2021. Overige onderwerpen:

 • Trends in de monitor: resultaten online monitor
 • Bijzondere bevindingen:
  • Actinobacillus suis
  • Pilotstudie vitamine D3 bij slachtvarkens
  • Diergezondheidsbarometer

Download het Veekijkernieuws (pdf)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.