Probeer CL buiten de deur te houden!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Probeer CL buiten de deur te houden!

12-8-2021: 

Schapen of geiten met bulten. Je hoopt dat iedere schapen- en geitenhouder bij het zien van zulke dieren direct zou denken aan caseous lymfadenitis (CL) of bultenziekte maar toch is dit niet het geval. 

Bij nieuwe uitbraken blijkt elke keer opnieuw dat betrokken houders bij het optreden van bulten niet direct aan CL denken. Dit heeft als consequentie dat het weken tot maanden duurt voor onderzoek naar de oorzaak van die bulten plaatsvindt. En als bij dat onderzoek blijkt dat het om CL gaat dan is niet iedereen direct overtuigd van de ernst er van. 
Mensen die de ziekte op hun bedrijf hebben meegemaakt kunnen u vertellen dat het een vervelende aandoening is. Zeker als er abcessen zijn doorgebroken is het moeilijk om van de ziekte af te komen en vaak blijkt dat niet mogelijk. Bedrijven die er wel in slagen om weer CL-vrij te worden kost dat vaak enkele jaren. Dit komt door de lange incubatietijd, het voorkomen van CL in inwendige lymfklieren en het feit dat wol bij schapen maakt dat CL in uitwendige lymfklieren niet altijd goed zichtbaar is. Net als bij een veenbrand heeft alleen rigoureus ingrijpen kans van slagen; anders breidt dit vuur zich onder de oppervlakte verder uit. Het is dus van groot belang om de ziekte buiten de deur te houden. Controleer nieuwe dieren goed voordat u ze in uw koppel brengt. 

Meer over CL


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.