Voorkom giftige planten in kuilen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom giftige planten in kuilen

20-7-2021: 

Jacobskruiskruid is een giftige plant die we dit jaar meer zien door heel Nederland. Jacobskruiskruid is te vinden in veel weilanden, bosranden en wegbermen. Het grootste risico vormt opname uit hooi en kuilgras, omdat de typische onsmakelijkheid van de plant verloren gaat tijdens het droog-, en fermentatieproces. Momenteel wordt er volop gemaaid, voorkom dat deze giftige plant in de kuil terechtkomt.

Blootstelling van dieren aan Jacobskruiskruid is een reëel risico. Opname van de plant is altijd en in elke groeifase giftig. Jacobskruiskruid-vergiftiging geeft verschijnselen van leverfalen, zoals geelzucht, zonnebrand. Maar ook afwijkend gedrag zoals ernstige depressie, doelloos ronddwalen of cirkelen en evenwichtsproblemen en uitval. Verschijnselen kunnen ook minder duidelijk zijn, zoals productieklachten en vermageren. Opname van de plant kan een aanhoudend en langdurig effect hebben gedurende weken of in sommige gevallen maanden. Dat zorgt ervoor dat verschijnselen soms lang na de opname optreden, en daarom kan het een uitdaging zijn om de effecten te koppelen aan een bepaald tijdstip of deel van het voer.

Beheersing van Jacobskruiskruid is het meest effectief als dit wordt gedaan vóór de bloeifase en zaadproductie. De planten kunnen worden gecontroleerd door te frezen, schoffelen en trekken, en als het vóór de zaadproductie wordt gedaan, heeft dit een effect op het aantal planten in het volgende jaar. Blijvende controle in de opeenvolgende jaren kan nodig zijn om de plant volledig te verwijderen. Indien effectieve bestrijding van Jacobskruiskruid niet mogelijk is, vermijd dan situaties waarin dieren de weide gebruiken als er onvoldoende alternatief gras groeit of wordt bijgevoerd. Als een weiland onder dergelijke omstandigheden toch moet worden gebruikt, is het het meest veilig om alleen schapen en geiten te laten grazen en geen runderen.

Wilt u meer weten over het vaststellen van Jacobskruiskruid-vergiftiging en beheersing?

Jacobskruiskruid 

jacobskruiskruid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.