Ophokplicht volledig ingetrokken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Ophokplicht volledig ingetrokken

6-7-2021: 

Vanaf vandaag (6 juli) wordt de afscherm- en ophokplicht in heel Nederland ingetrokken vanwege de verlaagde veterinaire risico-inschatting, dierwelzijnsaspecten, de financiële situatie voor pluimveehouders en het verlies van marktaandeel voor vrije-uitloopeieren. Dat heeft minister Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) meegedeeld.

De deskundigengroep heeft voor alle regio’s in Nederland de risico-inschatting verlaagd. Zij schatten de kans dat een pluimveebedrijf in Nederland wordt besmet nu in als matig (medium). In de voorgaande weken was deze risico-inschatting nog matig tot hoog. De mate van onzekerheid van deze risico-inschatting is nog wel hoog. De minister stelt dat er een dalende trend is die zich in Nederland en andere lidstaten voordoet en waarvan wordt verwacht dat die zich zal doorzetten. In de regio die het pluimveedichte gebied in de Gelderse Vallei omvat, hebben zich het afgelopen jaar geen uitbraken voorgedaan. De overige regio’s hebben wel een wat hogere kans dat er besmetting optreedt dan in eerdere jaren, maar er zijn de afgelopen weken geen besmette wilde vogels meer gevonden. De situatie in de regio’s waar de ophokplicht al was opgeheven en de dalende trend van de besmettingen bij wilde vogels geeft de minister voldoende vertrouwen de ophokplicht landelijk in te trekken. 

Het ministerie van LNV stelt dat het intrekken van de ophokplicht niet betekent dat de kans op besmetting nu verwaarloosbaar is. Daarom wordt een aantal landelijke maatregelen in stand gehouden. Lees meer op de website van AVINED.

Nieuwsbericht Ministerie van LNV

Meer over vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.