Verdenking Parafilariose bij twee geïmporteerde vaarzen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Verdenking Parafilariose bij twee geïmporteerde vaarzen

15-7-2021: 

Recent was een verdenking van Parafilariose bij twee geïmporteerde vaarzen uit Zuid-Duitsland. De worm zelf werd niet aangetoond, maar de kliniek en het histologisch beeld waren zeer verdacht. Parafilariose werd eerder in Nederland vastgesteld in 2007 bij een uit Frankrijk geïmporteerd rund.

Parafilaria bovicola is een worm (3-6 cm lang) die zich in het lichaam van rundvee, vooral onderhuids, bevindt. Het vrouwelijke exemplaar doorboort de huid om eieren te leggen. Hierop ontstaan bultjes van 0,5 tot 4 centimeter die opengaan waarna bloederig vocht over de huid loopt. De herfstvlieg, die algemeen voorkomt in Nederland, fungeert als tussengastheer. De larven ontwikkelen zich op de herfstvlieg en worden vervolgens afgezet door de vlieg in vooral ooghoeken en in open wondjes. Van daaruit migreren de larven onderhuids over de romp, met name naar nek-, schoft- en rughuid. 

Er is voor Parafilaria geen aangifte- of meldplicht en het is geen zoönose, maar het is wel een ongewenste infectie. Het welzijn van het dier wordt aangetast en de huid en overige aangetaste delen worden bij de slacht afgekeurd. 

Bestrijding is lastig omdat behandeling niet tegen alle stadia van de worm werkzaam is. In de praktijk is met herhaalde injecties Ivermectine-achtige stoffen wel goed klinisch resultaat geboekt, maar verspreiding wordt hiermee niet volledig voorkomen. Daarnaast is goede vliegenbestrijding van belang. Maar voorkomen is beter dan genezen dus het advies vanuit de Veekijker is om alert te zijn op  vroege herkenning van dit typische beeld, vooral bij geïmporteerde dieren uit Zuid-Europa.

Parafilariose Parafilariose

Bultjes in de huid en bloedstrepen bij een dier met Parafilaria.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.