Twee nieuwe IBV-stammen actief, veroorzaken ze nierschade en schijnleg?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Twee nieuwe IBV-stammen actief, veroorzaken ze nierschade en schijnleg?

8-7-2021: 

Sinds een aantal jaar worden er twee nieuwe infectieuze bronchitis virus (IBV)-stammen aangetroffen in de Nederlandse pluimveehouderij. Dit zijn de D181- en de D2860-stammen. Inmiddels zijn het zelfs twee veelvoorkomende ziektekiemen in de leg- en vermeerderingssector. Sommige IBV-stammen kunnen, naast de gebruikelijke schade, ook schijnleg of nierschade veroorzaken. GD zocht in opdracht van de pluimveesector uit of deze twee nieuwe IBV stammen schadelijk zijn voor de nieren van jonge kuikens én of ze schijnleg kunnen veroorzaken.

Als blijkt dat de twee nieuwe stammen nierschade en of schijnleg kunnen veroorzaken, dan is dat onder andere belangrijke informatie voor vaccinatieschema’s. Uit eerder veterinair praktijkonderzoek bleken de D181- en D2860-stammen twee nieuwe serotypes te zijn. Ze wijken namelijk niet alleen genetisch sterk af van de bekende IBV-stammen, maar wekken ook andere afweerstoffen op. Dit kan betekenen dat bestaande vaccins geen neutraliserende afweerstoffen opwekken om de nieuwe virusstammen onschadelijk te maken. Dit wil niet meteen zeggen dat bestaande vaccins niet goed werken tegen de nieuwe IBV-stammen, want daar zijn namelijk meer factoren op van invloed.

Lees verder op de website van AVINED

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.