Salmonella Pullorum detecties van de afgelopen jaren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Salmonella Pullorum detecties van de afgelopen jaren

8-7-2021: 

Uit de genetische vergelijking op basis van whole genome sequencing blijkt dat er variatie bestaat in de Salmonella Pullorum stammen die de afgelopen jaren in Nederland zijn gevonden.

Bij vijf gevallen werden in totaal drie verschillende genotypen aangetroffen, waarbij drie gevallen tot één genotype behoorden en de twee overige gevallen elk een eigen genotype vormden. Bij de drie gevallen die tot hetzelfde genotype behoorden waren twee gevallen uit 2016 bij niet-commercieel pluimvee van verschillende eigenaren en een derde geval in 2019 bij commercieel pluimvee waarbij een geografisch verband is met één van de eerdere gevallen bij niet-commerciële pluimvee.

Naar aanleiding van het geval in 2016 zijn de besmette (niet-commerciële) dieren geruimd. Het is op basis van deze gegevens niet uit te sluiten dat er een reservoir van SP aanwezig is in deze omgeving. Het is bekend dat dragers het belangrijkste reservoir vormen voor Salmonella Pullorum. Naast commercieel pluimvee zoals kippen en kalkoenen kunnen onder andere patrijzen, kwartels, fazanten, mussen, papagaaien, kanaries en goudvinken drager zijn van Salmonella Pullorum.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.