Hoe zorgt u dat koeien gezond de droogstand in gaan?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe zorgt u dat koeien gezond de droogstand in gaan?

15-7-2021: 

In de laatste fase van de lactatie wordt er gestuurd op de afbouw van de melkproductie. Dit betekent vaak minder krachtvoer in het rantsoen van de oudmelkte koeien en daardoor ook een lagere mineralen- en vitaminevoorziening. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de voorziening in het basisrantsoen en verschilt het per voersysteem. 

Vooral in de zomerperiode zien we dat er meer bedrijven lager zitten met de mineralenvoorziening, gemeten in tankmelk. Ruim 16 procent van de bedrijven heeft de afgelopen jaren in juli een krappere mineralenvoorziening voor jodium en selenium. Bij zink is dit percentage in de zomer nog iets groter. 

Dit is een trend die we elk jaar terug zien in de tankmelkwaarden. Tankmelkonderzoek zegt iets over actuele mineralenopname van de totale koppel. Als de voorziening krap is, dan zijn de problemen het eerst te verwachten bij de groep die de minste mineralen aangeboden krijgt. Vaak is dit de groep koeien eind lactatie, waarvan de melkproductie afgebouwd wordt en er geen of weinig krachtvoer meer verstrekt wordt. Onvoldoende voorziening eind lactatie kan voor meer gezondheidsproblemen, zoals mastitis, zorgen. Maar het zorgt er ook voor dat een koe met een te lage voorziening de droogstand ingaat. Dit heeft gevolgen voor haar weerbaarheid en die van haar kalf. Besteed daarom op melkveebedrijven ook aandacht aan de mineralenvoorziening van de koeien eind lactatie. 

Lees meer

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.