Wees alert op de rode lebmaagworm (veroorzaker haemonchose)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wees alert op de rode lebmaagworm (veroorzaker haemonchose)

11-6-2021: 

Haemonchose is een ziektebeeld dat zich uit in bloedarmoede (zichtbaar als bleke slijmvliezen), oedemen en sterfte. Diarree is geen verschijnsel van deze aandoening. Lammeren zijn gevoeliger dan volwassen dieren. Dit komt doordat volwassen dieren vaak al weerstand hebben opgebouwd tegen deze parasiet. Wanneer de infectiedruk te hoog is, bijvoorbeeld door onvoldoende omweiden, of wanneer dieren onvoldoende weerstand hebben, kunnen naast lammeren ook oudere dieren ziek worden. 

Wij adviseren u om in geval van twijfel mestonderzoek te verrichten en alert te zijn op belangrijkste verschijnselen van haemonchose. Door middel van mestonderzoek kunt u door een eitelling per gram mest (epg) de aanwezigheid van deze maagdarmworm inzichtelijk maken. Behandel alleen met een ontwormmiddel wanneer daar op basis van mestonderzoek aanleiding voor is. Onnodige behandelingen werken resistentieontwikkeling in de hand. De effectiviteit van een behandeling dient 10-14 dagen na een behandeling te worden gecontroleerd door mestonderzoek uit te voeren.

Meer informatie over haemonchose

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.