Watervoorziening bij hittestress

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Watervoorziening bij hittestress

8-6-2021:  Melkkoeien hebben een fors hogere vochtbehoefte als de temperatuur en luchtvochtigheid oplopen. Het dier drinkt dan meer om het verlies aan vocht door zweten aan te vullen en haar lichaamstemperatuur te kunnen verlagen. Een volwassen koe heeft dagelijks drie tot vier liter vocht nodig voor een liter melk. Bij ernstige hittestress kan de behoefte oplopen tot circa tweehonderd liter water per dag. Door een lagere wateropname worden voedingsstoffen niet goed opgenomen en blijft de voeropname achter. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de diergezondheid en melkproductie.
Hoeveel water een dier daadwerkelijk op kan nemen, is afhankelijk van de beschikbaarheid op de drinkplek. Controleer daarom vóóraf aspecten die bepalend zijn voor de beschikbaarheid. Denk daarbij aan de norm van minimaal zeven centimeter drinkoppervlak per koe, maximaal vijftien koeien per sneldrinker, een doorstroomsnelheid van meer dan vijftien liter per minuut, voldoende drinkbakken en eventuele vervuiling in de leiding/het voorraadvat. Daarnaast is schoon en smakelijk water op de drinkplek een voorwaarde voor een goede opname. In warme periodes is het belangrijk om waterbakken vaker te controleren op vervuiling en schoon te maken. Neem een watermonster om te controleren op de kwaliteit en smakelijkheid via de Drinkbakcheck.

Doe de drinkbakcheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.