GD introduceert twee nieuwe methoden om bigvitaliteit te verbeteren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD introduceert twee nieuwe methoden om bigvitaliteit te verbeteren

20-4-2021: 

Bigvitaliteit is voor iedere varkenshouder belangrijk: iedereen wil de bigoverleving verbeteren. Door bigvitaliteit meetbaar te maken, geeft Royal GD varkenshouders, dierenartsen en voeradviseurs inzichten die gerichte aanpassingen op het bedrijf mogelijk maken. Vanaf nu biedt GD twee nieuwe methoden aan, waarmee varkenshouders direct aan de slag kunnen om de bigoverleving te verhogen: de QuickScan Biestmanagement en BIGinzicht.

QuickScan Biestmanagement

“Om gezond op te groeien moeten biggen zo snel mogelijk na de geboorte gaan drinken”, vertelt Manon Houben, hoofd afdeling varken bij GD. “De eerste slokken biest zorgen er vooral voor dat ze niet verkleumd raken. Naast een belangrijke energiebron, is de biest ook de enige bron voor hun antistoffen. Vandaar de QuickScan Biestmanagement. Deze methode geeft inzicht in de biestkwaliteit van de zeug én de biest, en energieopname van de  biggen.”

De QuickScan bestaat uit biest- en bloedonderzoek. In de onderzoekrapportage die de varkenshouder en dierenarts ontvangen staan niet alleen de uitslagen, maar ook de interpretatie van de resultaten, en wordt waar mogelijk advies gegeven. Manon: “Is bijvoorbeeld de biestopname te laag, maar de biestkwaliteit goed? Dan moet er aandacht worden besteed aan het werpproces, de biggewichten of het klimaat in het kraamhok. Is de biestopname prima, maar zijn er problemen aangetoond in de melkopname? Dan komt de nadruk meer te liggen op het overleggen van de biggen en voeren van de zeugen.”
Meer informatie over de QuickScan Biestmanagement

Aan de slag met BIGinzicht

Met BIGinzicht beoordeelt GD op basis van een stappenplan wanneer doodgeboren biggen en mummies gestoven zijn én of de biggen voldoende ontwikkeld waren. “Het moment van sterven geeft duidelijke aanwijzingen over de oorzaken”, aldus Manon. “Alleen als je het moment van uitval weet, kun je bepalen waar de verbeterpunten liggen. Daarnaast is het belangrijk om de mate van ‘rijpheid’ van de biggen te weten. Waren ze voldoende ontwikkeld om levensvatbaar te kunnen zijn? BIGinzicht brengt dit allemaal in kaart. Je weet precies wat je in handen hebt.”

Wanneer varkenshouders BIGinzicht aanvragen, worden zij verzocht om in een weekgroep gedurende maximaal twee opeenvolgende dagen, een paar keer per dag, doodgeboren biggen en mummies te verzamelen en deze in te sturen naar GD. Manon: “De varkenshouder ontvangt na het onderzoek een dashboard met daarin de belangrijkste aandachtspunten om de bigoverleving te kunnen verbeteren. Er wordt aandacht besteed aan de drachtfase tot de laatste week van de dracht, de laatste week van de dracht, het geboorteproces en de opvang van de biggen na de geboorte.”
Meer informatie over BIGinzicht

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.