Botanisch onderzoek (op giftige planten, macroscopisch)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Botanisch onderzoek (op giftige planten, macroscopisch)

20-4-2021: 

Als er zaailingen (kiemplantjes), bladeren of zaden zijn gevonden in een weiland waar paarden geweid worden of in het ruwvoer dat hen gevoerd wordt en het is de vraag of deze behoren tot een soort plant of boom die mogelijk voor paarden giftig is, dan kunnen deze onderzocht worden bij GD.

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld jacobskruiskruid, herfsttijloos, esdoorn (in het kader van atypische myopathie) maar ook andere planten die u vindt in paardenruwvoer en niet herkend.

Wat moet er worden aangeleverd?

Verzamel de plantdelen die onderzocht moeten worden (bladeren, zaden, zaailingen). De identificatie van verschillende soorten is vaak gebaseerd op de vorm van de bladeren, de bloeiwijze en de vorm van de zaden. Voor bijvoorbeeld herkenning van de potentieel giftige soort esdoorn is naast de vorm van het blad ook de hoek tussen de zaadparen van belang. Het is daarom belangrijk om (indien mogelijk) verschillende delen van de verdachte planten in te sturen. ‘Verdacht’ materiaal moet vervolgens verpakt worden in een doorzichtige, afsluitbare plastic zak (bijvoorbeeld zip-loc zakje). 

Lees hier hoe u de materialen kunt aanleveren

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.