Hoe schadelijk is de nieuwe Gumboro-veldstam?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe schadelijk is de nieuwe Gumboro-veldstam?

24-4-2020: 

Vanaf eind jaren ‘80 komt de zeer schadelijke Gumboro-veldstam (vvIBDV DV86) voor in Nederland.  Na infectie leidt dit virus tot verminderde weerstand en hoge sterfte. Sinds een aantal jaar is er nieuwe stam ontstaan door genetische veranderingen. Hoe schadelijk is deze nieuwe stam voor kuikens?

Sinds 2016 zijn er genetische veranderingen opgetreden in de bekende Gumboro-veldstam (vvIBDV DV86). De nieuwe stam is in 2019 op 37 bedrijven aangetroffen en vertoont veel genetische overeenkomsten (98,1 procent) met de oude veldstam. De getroffen bedrijven zijn verspreid over het hele land. De koppels waarin de veranderde stam is aangetroffen, vertoonden wisselende beelden in het veld. De meest genoemde klachten zijn: verhoogde uitval, natte stallen, verminderde groei en tegenvallende technische resultaten. Na vragen uit de pluimveesector voerde GD onderzoek uit naar de schade die deze nieuwe stam veroorzaakt. Lees verder op de website van AVINED

Meer over Gumboro

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.