COVID-19 geconstateerd op twee nertsenbedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

COVID-19 geconstateerd op twee nertsenbedrijven

27-4-2020: 

Op 26 april heeft het ministerie van LNV bekend gemaakt dat op twee nertsenbedrijven in Gemert-Bakel en Laarbeek besmettingen van COVID-19 bij verschillende nertsen zijn geconstateerd. De nertsen vertoonden diverse ziekteverschijnselen waaronder ademhalingsproblemen. Er is onderzoek ingesteld om de bron van de besmettingen te achterhalen. Omdat enkele medewerkers bij beide bedrijven verschijnselen van het coronavirus hadden, wordt uitgegaan van een besmetting van mens op dier. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat landbouwdieren of huisdieren een rol spelen in de verspreiding van COVID-19.

GD werkt al jaren samen met de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) . In het kader van de diergezondheidsmonitoring voeren wij regelmatig diagnostiek en pathologische onderzoek uit voor nertsenhouders. Eén van onze dierenartsen is gespecialiseerd in de diergezondheid van nertsen. Op donderdag 23 april werden drie nertsen ingestuurd voor sectie, de nertsen hadden maagdarm- en ademhalingsproblemen. Nadat andere oorzaken waren uitgesloten werden de dieren onderzocht op SARS-CoV-2 en dit werd aangetoond. Dit is gemeld bij NVWA die ons heeft gevraagd om het materiaal naar Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad te sturen, waar de volgende dag confirmatietests zijn uitgevoerd en de besmetting met SARS-CoV-2 is bevestigd.

Meldplicht voor nertsenbedrijven

Omdat het belangrijk is kennis te hebben van eventuele besmettingen op andere nertsenbedrijven heeft de minister van LNV besloten een meldplicht in te stellen. Deze meldplicht geldt voor verschijnselen van besmetting met SARSCoV-2 op nertsenbedrijven. Het gaat hierbij specifiek om ademhalingsklachten en een verhoogde mortaliteit. De meldplicht geldt voor nertsenhouders, maar ook voor dierenartsen en voor personen in onderzoeksinstellingen.

Wanneer op voorhand duidelijk is wat de oorzaak van de verschijnselen is en die oorzaak niet SARS-CoV-2 is, geldt de meldplicht niet.

Onderzoek

De minister stelt een nader onderzoek in, hieraan gaat GD ook meewerken, samen met de Universiteit Utrecht (UU) en WBVR.

Meer informatie vindt u in de Kamerbrief

Bijlage: Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit houdende een meldplicht in verband met SARS-CoV-2 bij nertsen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.