Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 en gehouden dieren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 en gehouden dieren

16-3-2020: 

Bij verschillende diersoorten komen coronavirussen voor, bijvoorbeeld canine coronavirus (CCV) bij honden, feline coronavirus (FCV) bij katten, porcine epidemic diarrhea virus (PEDV), transmissible gastroenteritis virus (TGEV) en porcine respiratory coronavirus (PRCV) bij varkens, infectieuze bronchitis virus (IBV) bij kippen, bovine coronavirus (BCoV) bij koeien en equine coronavirus (ECoV) bij paarden. Dit zijn echter andere types dan SARS-CoV-2, veelal diersoort specifiek en niet zoönotisch. Dit betekent dat de ziekte niet op mensen overdraagbaar is.

Testen

Coronavirussen komen dus bij veel diersoorten voor, maar dat zijn nogmaals andere types dan SARS-CoV-2, het coronavirus waarvan we nu allemaal dagelijks de mond vol hebben. GD heeft testen beschikbaar om pluimvee, varkens, runderen en paarden te testen op de hierboven genoemde diersoortspecifieke coronavirussen en antistoffen daartegen, maar deze testen zijn specifiek voor die virussen en daarom niet geschikt om te testen op SARS-CoV-2.

Vaccins

Er zijn vaccins tegen coronavirussen voor verschillende diersoorten beschikbaar, maar dit zijn vaccins tegen diersoortspecifieke coronavirussen die maag-darm-infecties veroorzaken. Deze vaccins geven geen bescherming tegen SARS-CoV-2.

Zijn gehouden dieren vatbaar voor SARS-CoV-2?

Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat gezelschapsdieren en landbouwdieren geïnfecteerd kunnen worden met het coronavirus SARS-CoV-2, of dat ze een infectiebron vormen voor mensen.

Verder lezen

Artikel Wageningen University and Research (WUR)
Artikel KNMvD
Artikel Universiteit Utrecht
Artikel OIE
Artikel EFSA

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.