Handig waarschuwingsbordje

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Handig waarschuwingsbordje

12-3-2018: 

Het weideseizoen staat voor de deur. Dat betekent zoals elk jaar dat de aandacht voor Neospora weer toeneemt. Want niet alleen de koeien gaan naar buiten, ook wandelaars en hun honden trekken er weer meer op uit. Om wandelaars te attenderen op de risico’s van hondenpoep voor de gezondheid van uw koeien, heeft de GD speciale waarschuwingsbordjes. 

De geëmailleerde, metalen bordjes kunt u plaatsen bij de ingang van een perceel of op een plek waar een wandel- of fietspad aan de percelen grenst. U kunt het bordje bestellen in de GD Webshop.

Over neospora

Neospora caninum is een eencellige parasiet die nauwelijks ziekteverschijnselen veroorzaakt, maar wel abortussen, steenvruchten en onregelmatige terugkomers. Via aankoop van besmet rundvee kunt u de besmetting op uw bedrijf halen. Laat dieren die u aanvoert daarom altijd onderzoeken op neospora-antistoffen.

Eenmaal op uw bedrijf is de belangrijkste besmettingsroute die van koe op kalf: 80 procent van de nakomelingen van met neospora besmette koeien is ook besmet (verticale overdracht). Uw koeien kunnen ook ‘horizontaal’ worden besmet. Hierin speelt de hond de belangrijkste rol. Wanneer een hond vruchtwater van een met neospora besmette koe oplikt, of eet van de nageboorte, gaat de hond besmette eitjes uitscheiden via de ontlasting. Als een koe deze besmette hondenpoep via het voer binnenkrijgt, raakt ook zij besmet. Lees meer

Voor wie de Neospora-situatie op zijn melkveebedrijf eenvoudig wil bewaken en tijdig eventuele besmettingen wil signaleren, is er het abonnement Neospora Tankmelk. Uw tankmelk en het bloed van verwerpers worden automatisch onderzocht op Neospora-antistoffen, zo houdt u moeiteloos een vinger aan de pols. Lees meer

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.