BVD-routes en BVD-vaccinatie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

BVD-routes en BVD-vaccinatie

12-3-2018: 

Nu veel melkveehouders bezig zijn met de nieuwe routes naar BVD-vrij, krijgt GD geregeld vragen over de mogelijkheden die er zijn om BVD-vaccinatie te combineren met BVD-bewaking. BVD-bewaking kan goed samengaan met BVD-vaccinatie. Een en ander is echter wel afhankelijk van het soort bewakingsonderzoek, het moment van onderzoeken en het type vaccin. Het is belangrijk om hierover te overleggen met uw dierenarts.

De meeste zuivelondernemingen hebben in hun leveringsvoorwaarden en/of kwaliteitsborgingsprogramma’s opgenomen dat deelname aan een van de vier routes naar BVD-vrij nodig is voor 1 april 2018. U kunt er voor kiezen om náást deelname aan een BVD-programma ook te vaccineren tegen BVD. Kijk samen met uw dierenarts dan wel goed naar de manier waarop u BVD bewaakt.

Bij de programma’s BVD-vrij (route intake virus, bewaking jongvee antistoffen) en BVD-vrij (route jongvee antistoffen) wordt gebruik gemaakt van steekproefbloedonderzoek op BVD-antistoffen bij vijf kalveren van 8 t/m 12 maanden leeftijd. Als dit jongvee is gevaccineerd, kan de test na vaccinatie antistoffen aantonen. Advies is daarom om voor dit steekproefbloedonderzoek altijd ongevaccineerde dieren te selecteren. Wilt u de dieren jong vaccineren, dan is bewaking via oorbiopten op BVD-virus een goede optie (programma BVD-vrij (route oorbiopten)).

In het programma BVD-vrij (route tankmelk) wordt gebruik gemaakt van tankmelkonderzoek op BVD-antistoffen. Hiervoor geldt dat dit soms goed gecombineerd kan worden met BVD-vaccinatie, maar niet altijd. Het gebruik van levend BVD-vaccin is in ieder geval niet te combineren met BVD-tankmelkbewaking omdat de tankmelktest na vaccinatie met levend BVD-vaccin BVD-antistoffen aantoont. Hierdoor is bewaking via tankmelk niet meer mogelijk.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.