Longworm herkennen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Longworm herkennen

17-8-2017:  Vaak zijn de meeste ziektegevallen met longworm in augustus. Dit jaar is er echter eerder in het seizoen al flink wat longworm aangetoond. Hoe herkent u longworm en wat kunt u eraan doen?

Longworm, ofwel ‘grashoest’, presenteert zich door hoesten. Dit kan variëren van een lichte hoest bij inspanning tot zeer veel hoesten, een oppervlakkige ademhaling en ernstige benauwdheid. Van oudsher is longworm een jongveeaandoening, maar longworm kan ook bij volwassen dieren een rol spelen en daar een duidelijk effect op de melkproductie hebben.

Denk bij hoestende dieren in de weide altijd aan longworm. De diagnose kan bevestigd worden door mestonderzoek. Na een juiste behandeling (zorg voor een goede dosering) met een wormmiddel zullen de dieren meestal vlot herstellen. In sommige gevallen blijven de dieren door de opgetreden schade aan de longen nog wel enkele weken hoesten. Afhankelijk van het beweidingsmanagement, kan ter preventie een longwormenting worden ingezet.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.