Weidegang: is een wormbehandeling nodig?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Weidegang: is een wormbehandeling nodig?

4-7-2017: 

Koeien in de wei; vindt u het ook zo’n prachtig gezicht? Weiden is voor veel melkveehouders ‘mooi werk’, bovendien kan het economisch aantrekkelijk zijn. Maar weidegang vraagt ook om echt vakmanschap, zeker als het gaat om het in de hand houden van worminfecties. Zo is een goede weerstandsopbouw tegen longworm en maagdarmworm in het eerste weideseizoen bepalend voor wormschade in het latere leven.Weet u welke rol wormen spelen bij uw melkvee?
Lopen uw koeien buiten, dan kunnen ze vroeg of laat in het seizoen te maken krijgen met maagdarmwormen, leverbot en longwormen. Een besmetting is niet altijd direct te zien, maar kan wel problemen geven, zoals een dalende melkproductie. Inzicht in de wormstatus bij uw melkvee helpt u om een onderbouwde keuze te maken om wel of juist niet te behandelen. Een belangrijke keuze: onnodig behandelen kost niet alleen geld, het werkt ook resistentie tegen wormmiddelen in de hand.

Eenvoudig inzicht met Worminfecties Tankmelk
Met Worminfecties Tankmelk bewaakt u via automatisch tankmelkonderzoek de wormsituatie bij uw melkvee. Uw tankmelk wordt jaarlijks twee keer onderzocht op antistoffen tegen longwormen en één keer op antistoffen tegen maagdarmwormen en leverbot. De uitslag vertelt u of er sprake is van een besmetting, met welke parasiet(en) en in welke mate. Zo kunt u samen met uw dierenarts bepalen of u wel of niet gaat behandelen en of het nodig is om volgend weideseizoen uw weidemanagement aan te passen.

Extra service: Leverbotalerts
Als extra service ontvangen deelnemers aan Worminfecties Tankmelk kosteloos leverbotalerts. Dit zijn digitale meldingen die aangeven of er in uw regio een verhoogd risico op leverbot is. 

De voordelen:

 • Compleet: maagdarmworm, leverbot én longworm
 • Automatisch onderzoek via tankmelk
 • Overzichtelijke uitslag met gericht advies
 • Onnodig behandelen voorkomen 
 

Meld u vóór 26 juli 2017 aan en ontvang in november een compleet beeld van de wormstatus bij uw melkvee!

Meld u aanOude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.