Waarschijnlijk rundertbc vastgesteld bij melkkoe in Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Waarschijnlijk rundertbc vastgesteld bij melkkoe in Nederland

Update 1-9-2017: Het bacteriologische onderzoek van onderstaande casus is inmiddels afgerond en is, net als de twee tuberculinatierondes, gunstig verlopen. Hiermee is de verdenking opgeheven en is er geen TBC vastgesteld bij dit rund en het betreffende bedrijf (bron: NVWA).
10-5-2017: 

Tijdens een controle in het slachthuis is bij een slachtrund, geboren in augustus 2012, een verdenking van rundertuberculose (TBC) vastgesteld. Uit het materiaal van het verdachte rund heeft Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) de diagnose bevestigd met een PCR-test. De definitieve uitslag wordt vastgesteld door middel van bacteriologisch onderzoek. Dit onderzoek loopt nog en duurt maximaal vier maanden. 

De sterk verdachte koe is afkomstig van een melkveebedrijf en is daar geboren en opgegroeid. De verdenking werd begin april tijdens de post mortem-keuring  in het slachthuis opgemerkt en vervolgens zijn alle runderen op het bedrijf getuberculineerd. Vijf runderen met een ongunstige tuberculinatie-uitslag zijn overgenomen door WBVR voor nader onderzoek. Tevens voert NVWA een opwaarts en neerwaarts traceringsonderzoek uit. De koppel op het betreffende bedrijf wordt nog tweemaal getuberculineerd met een interval van zestig dagen.

De GGD is geïnformeerd over deze uitslag en zal samen met de NVWA humane risicocontacten in kaart brengen, zowel op het herkomstbedrijf als op de slachterij. 

Monitoring

Nederland is sinds 1999 vrij van rundertuberculose. De bewaking hierop vindt plaats door visuele controle op het slachthuis. Het risico op insleep door import uit Europese landen neemt toe. In Engeland en Ierland krijgt men in sommige regio’s de verspreiding niet onder controle. In Frankrijk neemt het aantal besmette bedrijven toe en ook in België werden in de tweede helft van 2016  TBC-haarden vastgesteld. 

Rundertuberculose is een meldingsplichtige ziekte; bij een vermoeden van rundertuberculose op een bedrijf moet dit gemeld worden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Verschijnselen

Rundertuberculose wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium bovis. Bij veel geïnfecteerde runderen zijn geen klinische verschijnselen zichtbaar of treden deze pas in een laat stadium van het ziekteproces op. De verschijnselen bestaan vooral uit hoesten, vermagering en verminderde melkproductie. Rundertuberculose is besmettelijk voor de mens, maar de kans dat mensen besmet worden door contact met Mycobacterium bovis-geïnfecteerde runderen is beperkt.

Meer weten? Lees hier alles over rundertbc, de diagnose en de aanpak.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.