Een paard met neurologische rhinopneumonie: hoe lang isoleren?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Een paard met neurologische rhinopneumonie: hoe lang isoleren?

20-4-2017: 

Equine herpes virus type 1 (EHV-1) is een belangrijke pathogeen bij paarden. EHV-1 kan in een gevoelige paardenpopulatie respiratoire klachten en abortus veroorzaken, maar kan ook verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van neurologische klachten (equine herpes myeloencephalopathie; EHM). 

Wereldwijd bestaat de indruk dat EHM de laatste jaren vaker voorkomt, waardoor de aandacht voor epidemiologische aspecten en preventie van overdracht van EHV-1 is toegenomen. Dit heeft er onder meer toe geleid dat de adviestermijn (zowel in de Amerikaanse EHV-1 consensus statement als in de in 2015 verschenen Nederlandse ‘Richtlijn rhinopneumonie bij het paard’) voor het sluiten van een bedrijf waar EHM is geconstateerd, is verlengd van 21 naar 28 dagen. Dit omdat met name bij de neurologische vorm van EHV-1 is gebleken dat de uitscheiding van het virus langere tijd optreedt dan voorheen wel werd gedacht. 

Ook in de hier beschreven patiënt komt dit naar voren. Er wordt een korte update gegeven van de huidige kennis ten aanzien van EHV-1 waarbij de nadruk ligt op belangrijke aspecten van EHM, transmissie van het virus en management van het bedrijf en preventie van verspreiding in het geval van een uitbraak.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.