H5N8 in Europa

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

H5N8 in Europa

9-11-2016: 

De afgelopen week werden verschillende uitbraken van aviaire influenza subtype H5N8 gemeld in Europa. In Hongarije werd H5N8 aangetoond bij een gestorven wilde knobbelzwaan en bij een koppel commerciële kalkoenen met sterk verhoogde uitval, in Polen bij eenden en meeuwen, in Duitsland (Schleswig-Holstein) bij massaal gestorven wilde kuifeenden en in Oostenrijk bij gestorven wilde vogels (met name kuifeenden). 

Eerder meldde de Food and Agriculture Organization (FAO) al dat het virus in wilde vogelpopulaties in Rusland werd aangetoond en zich via trekroutes kan verspreiden (klik hier voor het bericht).
In 2014 raakten vijf pluimveebedrijven besmet met een hoog-pathogeen H5N8-influenzavirus. Wilde vogels waren destijds zeer waarschijnlijk de bron van dit virus. Om insleep van vogelgriep te voorkomen is het belangrijk om (extra) aandacht te besteden aan de bedrijfshygiëne. Tevens is alertheid op verschijnselen van (hoogpathogene) vogelgriep geboden. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.