Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Mastitis is een pijnlijke aandoening voor de koe. Het liefst wil je voorkomen dat een koe mastitis krijgt. Maar dat is lastig: de aanwezigheid van mastitiskiemen verschilt van bedrijf tot bedrijf, net zoals de antibioticagevoeligheid van deze kiemen. En wist je dat antibioticagevoeligheid ook kan veranderen?

Met Mastitis Tankmelk krijg je in één oogopslag inzicht in de uiergezondheid van jouw hele koppel melkvee. Via tankmelkonderzoek houd je in de gaten welke mastitisverwekkers er spelen op uw bedrijf, en krijg je inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitisverwekkers. Zo voorkom je problemen met mastitis. Steekt mastitis toch de kop op, dan weet je van tevoren al welke injector je moet gebruiken.

Met Mastitis Tankmelk geef je mastitis geen kans en werkt u aan een duurzame veestapel. Dat is goed voor de koe, dus ook voor jou.

Hoe werkt Mastitis Tankmelk?

ophalen

Stap 1: Monstername

De tankmelkmonsters worden genomen door de RMO en naar het laboratorium van GD verzonden. Dit gaat automatisch, u hoeft hier zelf niets voor te doen.

diagnostiek

Stap 2: Onderzoek

De tankmelk van jouw bedrijf wordt onderzocht op de zeven belangrijkste mastitisverwekkers: Streptococcus uberis, Klebsiella, coliformen, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae en omgevingsstreptokokken.

uitslagen

Stap 3: Uitslagen

Zes of tien keer per jaar ontvang je een uitslag die precies laat zien welke mastitisverwekkers een rol spelen op jouw bedrijf. 

Twee keer per jaar ontvang je een overzicht van de antibioticagevoeligheid van de mastitiskiemen op jouw bedrijf voor de komende zes maanden. Deze uitslag vertelt je, voor alle in Nederland verkrijgbare antibiotica, per gevonden kiem of de gevoeligheid goed, matig of slecht is. 

Binnen VeeOnline krijg je toegang tot jouw eigen dashboard uiergezondheid. Hier ziet onder andere hoe de aanwezigheid van mastitiskiemen op jouw bedrijf zich in de tijd ontwikkeld heeft, en hoe jouw bedrijf scoort ten opzichte van collega melkveehouders en ten opzichte van de streefwaarde.

uiergezondheid

Stap 4: Grip op Mastitis

De uitslagen geven je duidelijke handvatten om op jouw bedrijf tot een lager tankcelgetal en structureel minder (klinische en subklinische) mastitis te komen.

Kies, samen met jouw dierenarts, het juiste middel te voor de behandeling en bestrijding van mastitis en leg dit vast in het bedrijfsbehandelplan. Zo weet je van tevoren al welke injector werkt, en zijn jouw koeien sneller weer hersteld. 

Wat mag je van ons verwachten als deelnemer aan Mastitis Tankmelk

Als nieuwe deelnemer wordt je altijd gebeld door een van onze uiergezondheidsspecialisten om de eerste uitslag door te spreken. Je mag ons natuurlijk ook altijd zelf bellen als je vragen hebt over uiergezondheid. Vraagt jouw tankmelkuitslag om directe actie vanwege de aanwezigheid van Streptococcus agalactiae? Dan neemt één van onze uiergezondheidsspecialisten contact met je op om de uitslag te bespreken. 

Om deelnemers aan Mastitis Tankmelk te helpen de uitslag te vertalen naar praktische managementmaatregelen is er de UGA Wijzer: een online adviesmodule waarin je naar aanleiding van de ‘scores’ op jouw uitslag kunt uitzoeken wat concrete aandachtspunten zijn in jouw bedrijfssituatie.

Verhalen uit de praktijk

Pakketten en tarieven

Binnen Mastitis Tankmelk hebben we verschillende pakketten. Hoe vaak per jaar wil je inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf? En wil je ook twee keer per jaar een overzicht van de antibioticagevoeligheid (bedrijfsantibiogram) ontvangen? Kies zelf welk pakket het beste past bij jouw bedrijf.

Mastitis Tankmelk Optimaal
165,50 euro per kwartaal*

 • 10 x per jaar inzicht in de mastitiskiemen op mijn bedrijf (jaarrond inzicht)
 • 2 x per jaar inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen

Mastitis Tankmelk Basis
115,75 euro per kwartaal*

 • 6 x per jaar inzicht in de mastitiskiemen op mijn bedrijf
  (3 x in de zomer en 3 x in de winter)
 • 2 x per jaar inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen

 

Mastitis Tankmelk Optimaal,
exclusief bedrijfsantibiogram

114,95 euro per kwartaal*

 • 10 x per jaar inzicht in de mastitiskiemen op mijn bedrijf (jaarrond inzicht)
 

Mastitis Tankmelk Basis,
exclusief bedrijfsantibiogram
73,95 euro per kwartaal*

 • 6 x per jaar inzicht in de mastitiskiemen op mijn bedrijf
  (3 x in de zomer en 3 x in de winter)

*Tarief 2024.

Aanmelden voor Mastitis Tankmelk

Wil je deelnemer worden aan Mastitis Tankmelk? Vul dan onderstaand formulier in. Na je aanmelding ontvang je direct een bevestiging met de door jou ingevulde gegevens. Nadat we jouw aanmelding verwerkt hebben ontvang je een mail met meer informatie, hierin staat onder andere wanneer je de eerste uitslag ontvangt. GD deelt deze gegevens met Qlip B.V. zodat de RMO de benodigde tankmelkmonsters kan nemen. Uw uitslagen en statussen deelt GD niet met Qlip B.V.
**Algemene voorwaarden GD 
***Privacyverklaring GD

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.