Een kat met een massa in de neusholte

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een tien jaar oude, mannelijke gecastreerde Europese Korthaar werd in de praktijk aangeboden voor onderzoek wegens een zwelling van de neus (planum nasale en behaarde gedeelte) sinds drie weken. Sinds twee weken was ook een massa te zien in de rechter neusholte. Het dier had weinig klinische klachten, behalve iets niezen; geen overmatige productie van slijm in de neus en geen jeuk.  

Bij endoscopisch onderzoek werd in de rechterneusholte inderdaad een massa waargenomen, maar verder geen andere afwijkingen. Bij onderzoek waren keel en oren niet afwijkend en was er geen afwijkende ademhaling. Er werden incisiebiopten voor histopathologisch onderzoek genomen. Het weefsel was na fixatie beige tot donkerbruin van kleur. Bij histopathologisch onderzoek werd een ulceratieve granulomateuze ontsteking van het slijmvlies vastgesteld. Hoge aantallen macrofagen en ook meerkernige reuscellen bevonden zich rondom gist-/schimmelstructuren van 8-15 µm in diameter. Deze structuren waren rond tot onregelmatig ingedeukt, met vaak een dubbele, niet-aankleurende wand, soms een eosinofiel aankleurende kernstructuur in het midden en soms ‘broad-based budding’. De organismen waren tevens aanwezig in het cytoplasma van macrofagen en enkele meerkernige reuscellen. In het ontstekingsinfiltraat waren ookneutrofiele granulocyten, lymfocyten en plasmacellen aanwezig. De mate van verwijdering van het proces door de inzender leek incompleet, omdat deze organismen werden aangetroffen tot in de resectieranden. Op basis van de aanvullende PAS-kleuring en het histopathologisch beeld werd de gist bevestigd als Blastomyces spp.

Blastomyces dermatitidis is een dimorfe saprofytaire schimmel, die zowel een gist- als een schimmelfase kent. In een vochtige en zure omgeving met voldoende voeding kan de schimmel zich vermenigvuldigen; in endemische gebieden (met name in de VS) worden bijvoorbeeld beverdammen omschreven als ideale omgeving voor de schimmel. Infecties bij hond, kat en mens zijn bekend, waarbij de hond gevoeliger lijkt te zijn dan de mens en dus als sentinel kan dienen. De infectie wordt meestal opgedaan door inhalatie van sporen, vooral na hevige regenval. Slechts weinig aan de sporen blootgestelde dieren en mensen lopen daadwerkelijk een infectie op. De infectie start vaak in de longen, waarna disseminatie via het bloed mogelijk is. Ook zijn gevallen bekend waarin een lokale laesie zich vanuit een perforatiewond ontwikkelt door inoculatie van sporen vanuit de omgeving. Blastomycose, veroorzaakt door B. dermatitidis, is een systemische mycotische infectie, die zelden voorkomt bij katten. Onder andere dyspnoe, fistulerende laesies aan de poten, ooglaesies (uveitis) en gewichtsverlies zijn beschreven in de literatuur. Siamese katten zijn mogelijk meer vatbaar voor een infectie met de sporen. Een systemische behandeling, met soms meerdere na elkaar toegepaste antimycotica, is noodzakelijk voor een succesvolle therapie. 

Literatuur

  1. 1. Muller and Kirk’s Small Animal Dermatology, ed. by Miller, Griffin, Campbell, 7th edition, Elsevier, 2013, p. 259-261
  2. Skin Diseases of the Dog and Cat, Clinical and Histopathologic Diagnosis. ed. by T.L.Gross, P.J. Ihrke, E.J. Walder, V.K. Affolter, 2nd ed: Blackwell Science; 2005, p. 291-295.

Met dank aan Sterkliniek Leeuwarden voor het opsturen van het weefsel voor histopathologisch onderzoek.

Foto 1: Massa neusholte, kat. HE- kleuring. Celrijke granulomateuze ontsteking met grote aantallen ronde beige, nauwelijks aankleurende giststructuren, zowel extracellulair als in het cytoplasma van macrofagen (zie pijlen).

Foto 2: Massa neusholte, kat. PAS-kleuring. De wand en de inhoud van de organismen kleurt sterk aan; beeld passend bij blastomycose.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.