Onregelmatige voeropname door pensverzuring

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onregelmatige voeropname door pensverzuring

3-11-2017:  Onregelmatige voeropname is een van de eerste en beste symptomen van pensverzuring. Pensverzuring kan zorgen voor verschillende gezondheidsklachten bij runderen, zoals een wisselende melkproductie en een verminderde afweer. 

Pensverzuring kan ontstaan als melkkoeien te weinig structuur opnemen of als het krachtvoer (inclusief snel verteerbare bijproducten) in te grote porties wordt gevreten. Houd er rekening mee dat koeien heel goed zijn in het selecteren van de lekkere hapjes uit het TMR-voersysteem (gemengd rantsoen), te herkennen aan de ‘kuilen’ in het voor het voerhek gereden voer. Ook de vetpercentages op de MPR kunnen sterke aanwijzingen geven voor pensverzuring bij individuele koeien, zoals een melkvetpercentage onder de 3,8 procent of een vetpercentage dat lager is dan het eiwitpercentage. Kijk goed naar het gedrag van de koeien op stal en overleg met uw voeradviseur en/of dierenarts als u aanwijzingen hebt voor pensverzuring.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.