Hoe vaak komen darmproblemen voor bij gespeende biggen en vleesvarkens in Nederland?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe vaak komen darmproblemen voor bij gespeende biggen en vleesvarkens in Nederland?

31-10-2017:  Uit de telefonische vragen die GD’s Veekijker ontvangt, blijkt dat in de laatste drie jaar gemiddeld 9,7 procent van de vragen betrekking had op diarreeproblemen. Op vragen over kreupelheid na, wordt hier het meest over gevraagd. Op de derde plaats staan de vragen over chronisch hoesten en hoge uitval.

In de Online Monitor, die door dierenartsen wordt ingevuld na het afleggen van bedrijfsbezoeken, hebben 19 procent van de gemelde ziekteproblemen betrekking op maagdarmproblemen. Het vaakst worden problemen door PIA gemeld. E. coli werd het meest als ziekteverwekker genoemd, vooral in verband met geboortediarree, speendiarree of slingerziekte. Als we kijken naar de categorieën gespeende biggen en vleesvarkens, stond het maagdarmapparaat bij de gespeende biggen qua belang op de derde plaats. Bij vleesvarkens stond het op de tweede plaats. De meest vastgestelde oorzaken van darminfecties zijn E. coli, PIA en Clostridium. Dit blijkt zowel uit de bij GD uitgevoerde secties als uit de gegevens van de Online Monitor.

In de afgelopen drie jaar had 21 procent van de voor sectie ingezonden gespeende biggen, en 26 procent van de voor sectie ingezonden vleesvarkens, een probleem in het maagdarmkanaal. Bij de gespeende biggen werd 84 procent van de maagdarmproblemen veroorzaakt door een bacterie of virus en bij de vleesvarkens was dat 59 procent. Bij beide leeftijdsgroepen werden in afnemende volgorde van belangrijkheid vooral gevonden: E. coli, PIA, Salmonella en rotavirus. 

Bron: Rapportage monitoring dierziekten varkens eerste halfjaar 2017

figuur diarreeproblemen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.