Pas op met acaciahout

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Pas op met acaciahout

29-8-2016:  Kijk uit met onbewerkt acaciahout, bijvoorbeeld in de omheining van een paardenweide. Hans Caron van dierenkliniek ’t Leijdal in Chaam meldde deze zomer bij de Helpdesk Paard  een geval van een mogelijke vergiftiging. Bij een twintigjarige merrie werden plotseling vage koliekverschijnselen gezien. Ze maakte een lusteloze en afwezige indruk, maar hartfrequentie en darmgeluiden waren normaal. Ondanks medicatie (pijnstiller en laxeermiddel) en spoelen van de maag trad de uren na de behandeling geen verbetering op. Het paard raakte in shock en moest uiteindelijk worden geëuthanaseerd.

Omdat de dierenarts het gevoel had dat het klinisch beeld niet goed paste bij klassieke koliek, zocht hij naar andere oorzaken. Langs de wei waar het paard sinds zes weken liep, stonden afrasteringspalen van onbewerkt kastanje- en acaciahout met schorsschillen. Bladeren, schors, zaden en jonge twijgjes van de acacia (Robinia pseudoacacia) bevatten gifstoffen waarvoor paarden heel gevoelig zijn. Ze kunnen al klachten krijgen na het eten van 70 gram schors; 150 gram schors kan soms zelfs dodelijk zijn. Ongeveer 1 tot 2 uur na het eten van de giftige delen kunnen al symptomen optreden als koliekerigheid, sufheid en lusteloosheid, en bij veel gifstoffen ook ataxie en andere zenuwverschijnselen. 

De diagnose van een acaciavergiftiging is moeilijk te stellen, eigenlijk kom je er alleen achter als je een paard van acaciahout hebt zien eten. Er is geen gerichte behandeling tegen de gifstoffen van de acacia mogelijk. Behandeling  bestaat uit ondersteuning van het zieke paard en behandeling van de symptomen die optreden.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.