Voorkom insleep Caseous lymfadenitis

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom insleep Caseous lymfadenitis

15-3-2016: 

Caseous lymfadentitis (CL) is de afgelopen tijd een veelbesproken onderwerp bij de Veekijker. Dat komt omdat CL enige tijd geleden werd vastgesteld op een melkgeitenbedrijf. Aan het advies van GD om extra alert te zijn hebben velen gehoor gegeven en vooralsnog zijn er geen nieuwe infecties vastgesteld. Maar wat is CL precies en hoe voorkom je insleep?

Aanleiding voor de extra vragen was het vaststellen van CL op een melkgeitenbedrijf. Ook op een bedrijf dat bokken had aangevoerd van het besmette bedrijf werd in een geabcedeerde lymfeknoop van een aangevoerd dier Corynebacterium pseudotuberculosis gekweekt. Mede omdat de herkomst van de infectie onbekend is heeft GD geitenhouders en hun dierenarts geadviseerd om extra alert te zijn en een klinische inspectie uit te voeren. In een aantal gevallen werd aanvullend onderzoek verricht om een infectie uit te sluiten. Er zijn tot op heden geen nieuwe infecties vastgesteld. 

Achtergrond CL

CL is een bacteriële aandoening die wordt veroorzaakt door C. pseudotuberculosis. De aandoening is bekend onder de namen pseudotuberculose, kaasachtige lymfeknoopontsteking en ‘bultenziekte’. Schapen en geiten zijn vatbaar, maar ook andere diersoorten. De verwekker kan, met name in organisch materiaal, langere tijd in de omgeving overleven. De incubatietijd is twee tot zes maanden, maar kan ook nog veel langer zijn. Na binnenkomst via wondjes of slijmvliezen kan C. pseudotuberculosis zich in de regionale lymfeknopen nestelen. Daar ontstaan abcessen die vervolgens kunnen doorbreken. Zowel uitwendige als inwendige lymfeknopen kunnen aangetast zijn. 
CL is een zoönose. CL is beschreven bij schaapherders, schaapscheerders en slachthuispersoneel. Eén consument raakte besmet na het drinken van rauwe geitenmelk. 

Voorkom insleep

Een infectie kan door zowel direct (dieren) als indirect contact (personen en materialen) worden verspreid. CL komt in omliggende landen veel voor. Het belang van preventie is groot: na insleep is verspreiding binnen een bedrijf lastig te voorkomen en is het moeilijk om er weer vrij van te worden.
• Neem passende preventiemaatregelen bij import en aanvoer van dieren, waaronder quarantaine.
• Ga nooit zonder bedrijfskleding andere bedrijven op. 
• Zorg ervoor dat alle bezoekers op uw bedrijf zich houden aan uw hygiënevoorschriften. 
• Zorg ervoor dat hun materialen goed gereinigd en gedesinfecteerd zijn. 
• Kijk met een expert of de looproutes op uw bedrijf zo zijn dat de kans op insleep van dierziekten zo klein mogelijk is. 

Twijfelt u?
• Neem contact op met GD.
• Bemonster dieren waarbij u onverklaarbare bulten ziet voor nadere diagnostiek .

CL kan ook bij hobbymatig gehouden schapen en geiten voorkomen. Voor deze groepen gelden dezelfde adviezen.

Wilt u meer weten over CL-vrij certificering?

Meer achtergrond informatie vindt u in het artikel uit Geitenhouderij

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.