Import van Duitse runderen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Import van Duitse runderen

26-5-2015:  De GD krijgt de laatste tijd vragen over de risico’s van aanvoer van met IBR besmette dieren uit Duitsland. Duitsland telt sinds eind 2014 zeven deelstaten die officieel IBR-vrij zijn volgens Europese regelgeving. Op korte termijn zullen daar meer deelstaten bij komen. 

Als laatste stap voor de toekenning van deze zogenoemde ‘artikel 10 status’ moeten de deelstaten alle nog overgebleven met IBR besmette runderen afvoeren. De keuze is slacht of export.

Omdat veel omringende landen een IBR-bestrijdingsprogramma kennen, is Nederland één van de weinige landen waar de runderen wel voor aanvoer naartoe kunnen.

De aanvoer van ieder rund brengt risico’s voor de insleep van infectieziekten met zich mee en kan van invloed zijn op statussen van onder andere salmonella, paratuberculose, Leptospirose, BVD en IBR.

Wees dus terughoudend met de aankoop van runderen en bespreek maatregelen die u kunt nemen (zoals vaccinatie) met uw dierenarts om verspreiding van onder meer het IBR-virus te voorkomen of tot een minimum te beperken.

rundvee

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.