Hygiene blijft van belang

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hygiene blijft van belang

7-2-2014: 

Dat hygiëne belangrijk is, is inmiddels wel bekend. Maar in een stal met koeien en kalveren zit nou eenmaal mest en is het continu volledig schoonhouden van vloeren, wanden en materialen vrijwel onmogelijk.  Desondanks is, ter voorkoming van verspreiding van vele ziektes, de hygiëne van groot belang.  Denk hierbij aan mestoverdraagbare ziektes zoals salmonellose, paratbc en E. coli-diarree. De bacteriën die deze ziektes veroorzaken zitten in de mest van volwassen koeien en, afhankelijk van de aandoening, ook in de mest van kalveren. Om de kans op besmetting van gezonde dieren te verkleinen, is het dus van belang dat ze zo min mogelijk met mest in aanraking komen en vooral dat ze zo min mogelijk via de bek en via inademing kunnen opnemen.

Een voorbeeld van een besmettingsbron is de afkalfstal. Hier verblijven vrijwel alle koeien één of meerdere dagen per jaar. En juist rondom het afkalven kunnen koeien, door verminderde weerstand of het stressmoment, meer bacteriën via de mest gaan uitscheiden. Een pasgeboren kalf komt dan gemakkelijk in aanraking met deze mest van volwassen koeien en wordt zo direct na de geboorte al besmet met ziekteverwekkende bacteriën. In combinatie met te late of verminderde biestvoorziening, kan dit op korte of lange termijn fataal zijn voor een kalf. Vandaar het advies om na elke afkalving de afkalfstal schoon te maken (of vaak en ruim in te strooien bij een potstal) zodat de kalveren na de geboorte zo min mogelijk in aanraking komen met mest van de (moeder)koe.

Het volledig bacterievrij maken van de stal is een illusie, maar de infectiedruk een stuk verminderen is wel mogelijk. Als u zich bewust bent van de risico’s van mest, kunt u in uw dagelijkse werk alert zijn op de rol die u en uw medewerkers spelen bij de verspreiding van mest en dus ziektekiemen. Waar komt u allemaal met vuile laarzen en materialen? Hoe zijn de looproutes? Hoe schoon is uw afkalfstal? Hoe schoon zijn uw handen als u melk van de kalveren bereidt? Met behulp van uw eigen kritische blik kunt u de risico’s op uw bedrijf beter in beeld brengen en zo gerichte verbeteringen aanbrengen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.