Het opsporen van mastitiskoeien bij het robotmelken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Robotmelken neemt u natuurlijk werk uit handen, maar geeft ook inzicht in productiegegevens en de gezondheid van uw koeien. Overleg met uw dierenarts hoe deze gegevens kunnen helpen om de uiergezondheid op uw bedrijf te verbeteren.

Voor het opsporen van mastitiskoeien kunnen we gebruik maken van de van de mastitisattentielijst van de melkrobot. Indien er geen in-line-celgetalmeting aanwezig is op de robot, komen de koeien met een langdurig verhoogd celgetal niet altijd op de attentielijst. De MPR gegevens kunnen hier meer inzicht in geven. Verder kunnen bij het opsporen van koeien met acute mastitis de gedragssensoren ondersteunend werken. We lopen deze mogelijkheden graag met u door:

1. Attentielijst melkrobot

Op de attentielijst van de melkrobot worden meerdere sensoren gecombineerd. De berekeningswijze verschilt per merk. De attentielijst kan als volgt worden toegepast:

  • Controleer minimaal twee keer per dag de geleidbaarheidsattentielijst.
  • Controleer alle dieren met een nieuwe attentie in de stal op afwijkende melk.
  • Behandel de dieren met afwijkende verschijnselen direct. Neem voor de behandeling melkmonsters en vries deze in. Indien er meerdere zichtbare gevallen komen, kunt u de monsters alsnog opsturen voor bacteriologisch onderzoek en een antibiogram. Zo kunt u in de toekomst gerichter behandelen.
  • Dieren die geen zichtbare problemen hebben kunt u, indien de koeien enkele dagen een verhoogde geleidbaarheid houden, controleren met het vierkwartierenschaaltje. Het omslagpunt ligt rond de 350.000 c/ml. Gebruik het vierkwartierenschaaltje minimaal zes uur na de laatste melkbeurt. De uitslag is dan betrouwbaarder. Download hier een instructiekaart voor het gebruik van het vierkwartieren schaaltje, ook wel de California Mastitis Test (CMT) genoemd.
    Wordt de melk dik op het schaaltje? Behandel deze dieren dan, het liefst op basis van bacteriologisch onderzoek. Met een bacteriologisch onderzoek kunt u gerichter behandelen. Let goed op het antibiogram. Bovendien krijgt u zo meer informatie over de oorzaak van het probleem. Informatie over verschillende mastitisverwekkers vindt u hier.
  • Stel in overleg met de dierenarts een plan van aanpak op. Afhankelijk van de behandelingsprognose heeft u verschillende mogelijkheden om de koeien aan te pakken:
    • Behandelen
    • Vervroegd droogzetten
    • Driespeen maken
    • Afvoeren

Met het abonnement Mastitis Tankmelk kunt u de uiergezondheid op uw bedrijf in de gaten houden. Via tankmelkonderzoek monitort u welke mastitisverwekkers er spelen op uw bedrijf, en krijgt u inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitisverwekkers. Meer informatie over Mastitis Tankmelk.

2. Koeien met langdurig verhoogd celgetal op MPR-lijst

Indien er geen in-line-celgetalmeting aanwezig is op de robot, komen de koeien met een langdurig verhoogd celgetal niet altijd op de attentielijst van de melkrobot. U zult voor het opsporen van deze koeien de MPR-lijst kunnen gebruiken. Laat de koeien en vaarzen met een verhoogd celgetal regelmatig via de dierenarts of GD bacteriologisch onderzoeken en maak met de dierenarts een plan van aanpak zoals bij punt 1 is beschreven.

3. Koeien met acute mastitis

Koeien met acute mastitis lopen niet altijd meer uit zichzelf op tijd de robot in. Hierdoor kunnen ze ook niet door de mastitissensoren in de robot ontdekt worden. Het snel ontdekken van acute mastitis is belangrijk voor een goed behandelingsresultaat. Let daarom bij het reinigen van de ligplaatsen en bij de inspectie van de stal goed op de koeien en eventuele symptomen (traag, holle ogen, niet herkauwen). Ook zijn de koeien met acute mastitis in een vroeg stadium te vinden met gedragssensoren (minder vreten, minder herkauwen of verminderde activiteit). Twijfelt u of een koe daadwerkelijk acute mastitis heeft? Neem dan de temperatuur op en overleg met de dierenarts.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.