Gezond oud worden met sterke klauwen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gezond oud worden met sterke klauwen

3-11-2023: 

Elke veehouder wil graag een gezonde veestapel die onder alle omstandigheden goed kan produceren. Een van de voornaamste voorwaarden voor een gezonde koe is de gezondheid van haar klauwen. Regelmatige klauwverzorging, een schone leefomgeving en een uitgebalanceerd dieet vormen hierin de basis. 

Een goed dieet zorgt voor een goede penswerking en dit draagt weer bij aan een goede en soepele hoornkwaliteit. Een goede conditie bij het afkalven (3.5-4) en het conditieverlies na het afkalven beperken tot 1 pt. verkleint de kans op het optreden van zoolzweren en bevordert de vruchtbaarheid. 

Klauwaandoeningen kosten de veehouders jaarlijks duizenden euro's en zijn alleen daarom al de moeite waard om te voorkomen. Wanneer koeien klauwproblemen hebben, worden ze minder mobiel. Onderzoek in Engeland heeft aangetoond dat het tijdig toepassen van een blokje onder de gezonde klauw en een pijnstiller bevorderlijk zijn voor het snelle herstel van de koe. Natuurlijk is het nog beter om zoolzweren te voorkomen, omdat een koe met een zoolzweer een volgende lactatie veel makkelijker opnieuw een zweer kan krijgen. 

Koeien zonder klauwproblemen gaan gemiddeld 1 à 2 lactaties langer mee. Minder klauwproblemen begint met goede klauwhoornkwaliteit en een goed rantsoen met een juiste mineralen- en biotinevoorziening. Dit kan via het abonnement Klauwgezondheid Tankmelk eenvoudig  gemonitord worden, daarmee heb je een zorg minder. Andere positief bijdragende factoren zijn het gebruik van een rubberen toplaag op de loopvloer en een gesloten bedrijfsvoering met minder competitief gedrag. 

Meer informatie over Klauwgezondheid Tankmelk

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.