Gezond de droogstand in

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gezond de droogstand in

24-11-2023:  In de laatste fase van de lactatie wordt er gestuurd op de afbouw van de melkproductie. De oudmelkte koeien krijgen minder krachtvoer en hebben daardoor een lagere mineralen- en vitaminevoorziening. Hoeveel minder dit is, is afhankelijk van de mineralen en vitaminevoorziening in het basisrantsoen en verschilt daarnaast per voersysteem. 

Deze trend zien we elk jaar terug in de tankmelkwaarden. Tankmelkonderzoek vertelt iets over actuele mineralen- en vitaminenopname van de totale koppel melkkoeien. Wanneer de voorziening krap is, zijn de problemen het eerst te verwachten bij de groep dieren die de minste mineralen aangeboden krijgen. Vaak is dit de groep oudmelkte koeien aan het einde van de  lactatie, waarvan de melkproductie afgebouwd wordt.

Een te lage mineralenvoorziening aan het einde van de lactatie kan zorgen voor meer gezondheidsproblemen, zoals mastitis. Daarnaast gaan deze dieren met een te lage mineralenvoorziening de droogstand in, wat gevolgen heeft voor de weerbaarheid van de koe en die van haar kalf. Besteed daarom voldoende aandacht aan de mineralenvoorziening bij koeien aan het einde van de lactatie.

Lees meer over het tankmelkonderzoek ‘De Mineralencheck’
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.