Hersenverschijnselen bij varkens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hersenverschijnselen bij varkens

30-10-2023: 

We zien vaak vermelding van hersenverschijnselen bij inzendingen van varkens voor sectie. De klinische diagnostiek kan lastig zijn, pathologisch onderzoek via sectie aangevuld met bijvoorbeeld histopathologie (weefsel onder de microscoop) en bacteriologie biedt dan uitkomst. We noemen hier een aantal aandoeningen die relevant kunnen zijn bij hersenverschijnselen. 

 • Pasgeboren biggen kunnen een te lage bloedsuikerspiegel krijgen door onvoldoende voeding, omdat de gluconeogenese nog tekortschiet. Dit kan leiden tot spierspasmen en coma. Bij sectie letten we op vullingsgraad van het maagdarmkanaal en de kleur van de lever.
 • Bij oedeemziekte/’slingerziekte’ veroorzaakt door Shigatoxine-producerende E. coli (STEC), komen bacteriële toxinen vrij die bloedvaten beschadigen, onder andere in de kleine hersenen. Het oedeem kan macroscopisch worden gezien in de oogleden, onderhuid, maagwand en in de ophangband van de dikkedarm en microscopisch vooral rond bloedvaatjes in de hersenen.
 • Zoutvergiftiging of watergebrek kan hersenverschijnselen veroorzaken, microscopisch zien we soms versterf van de zenuwcellen typische ontstekingscellen in de hersenvliezen.
 • Hersenvliesontsteking kan veroorzaakt worden door bacteriën, zoals Streptococcus suis of Glaesserella parasuis (ziekte van Glässer). Streptococcus suis is een veelvoorkomende bacterie en kan potentieel ook voor de mens gevaarlijk zijn. Verder is natuurlijk trauma een mogelijke oorzaak van hersenschade. 

Ten slotte zijn er meldingsplichtige ziekten die zich kunnen uiten in hersenverschijnselen. Het klassieke varkenspestvirus (KVP) kan er voor zorgen dat er trilbiggen geboren worden. En ook bij Afrikaanse varkenspest (AVP), de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës), rabiës en de ziekte van Teschen kunnen hersenverschijnselen voorkomen. Elk bij GD aangeboden varken wordt voor de zekerheid gecontroleerd op KVP en AVP. Zo houden we samen goed een vinger aan de pols.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.