Hygiënecheck Kalf: inzicht op drie cruciale punten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hygiënecheck Kalf: inzicht op drie cruciale punten

5-10-2022: 

Bij het streven naar een optimale jongvee-opfok is een focus op het verlagen van risico’s essentieel. Zoals je ongetwijfeld weet heeft een pasgeboren kalf weinig weerstand en is het vatbaar voor infecties. Vraag jij je ook wel eens af hoe je de infectiedruk rondom de kalveren kan verlagen, zodat de kalveren nog beter opstarten? Hygiëne is daarbij heel belangrijk.

Goed biestmanagement helpt om kalveren weerbaar te maken voor uitdagingen vanuit de omgeving. Schoon werken tijdens het opvangen en verstrekken van biest is daarbij essentieel. Een goede hygiëne rond het afkalven en de eerste opvang van het kalf heeft een positief effect op het verlagen van de infectiedruk en houdt het risico op ziekte beter controleerbaar. Om meer inzicht te krijgen in de hoogte van de infectiedruk rondom de kalveren introduceren we een nieuw onderzoek: de 'Hygiënecheck Kalf'.

Nieuw: de Hygiënecheck Kalf

De Hygiënecheck Kalf geeft inzicht in de hygiëne op drie cruciale punten op het bedrijf; de kalverbox, de melkverstrekker(s) en de biest. De Hygiënecheck meet de hoogte van de infectiedruk rondom de kalveren op deze cruciale plekken. Is de schoonmaak goed gelukt, of is een verbeterslag mogelijk?

Een schone kalverbox of iglo

Wanneer de iglo of kalverbox niet goed is schoongemaakt, kan het kalf in aanraking komen met ziekteverwekkers van oudere kalveren. Kies een kalverbox of iglo die wordt gebruikt voor het eerstvolgende geboren kalf en bemonster deze. 


Een schoongemaakte melkverstrekker (biestfles, sonde of speenemmer)

Materialen met melkresten zijn een voedselbron voor (ziekteverwekkende) bacteriën en kunnen voor problemen zorgen. Je neemt een monster van een schoongemaakte biestfles, sonde of speenemmer.


De biest (uit de emmer waarin de biest bewaard word)

De kwaliteit van de biest is ook afhankelijk van de hoogte van het kiemgetal. Door een hoog kiemgetal daalt de opname van antistoffen van het kalf. Door de biest te controleren op het kiemgetal krijg je een indruk hoe schoon de biest is die het kalf krijgt.

Met het monsternamepakket kun je zelf eenvoudig monsters nemen. Onze relatiebeheerder Mike legt het uit in onderstaande video.

 

Monsternamepakket bestellen

RMV Innovatie Award 2022

Op onze stand op de RMV beurzen vertellen we graag meer over de Hygiënecheck Kalf, ook hebben we een leuke kennismakingsaanbieding. De Hygiënecheck Kalf wordt ook gepresenteerd in de innovatiegallery van de RMV, en is genomineerd voor de RMV Innovatie Award 2022! Stem jij op de Hygiënecheck? Klik hier!

Meer informatie over de Hygiënecheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.