Monitoring Diergezondheid Paard

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Monitoring Diergezondheid Paard

1-7-2022: 

Het opzetten en uitvoeren van een goed monitoringssysteem levert een belangrijke bijdrage aan de bewaking van de diergezondheid. Daarom is in Nederland in 2002 een monitoringssysteem ontwikkeld, in eerste instantie voor de rundveesector, kort daarna ook voor kleine herkauwers, pluimvee en varkens. Deze ‘basismonitoring’ is een vrijwillige en landelijke aanvulling op de bestaande meldplicht voor aangewezen dierziekten en de door EU en OIE voorgeschreven monitoringsactiviteiten. De monitor voor diergezondheid in de paardensector bestaat sinds 2014 en bestaat momenteel uit de Helpdesk Paard die wordt bemand door een aantal specialisten van GD en de faculteit Diergeneeskunde.

Bij de andere diersoorten (rund, varken, pluimvee en kleine herkauwers) valt ook pathologisch onderzoek (onder bepaalde voorwaarden) onder gesubsidieerd onderzoek en wordt gefinancierd door collectieve gelden vanuit de sector en het ministerie van LNV. Deze sectorgelden zijn voor de basismonitoring Paard niet beschikbaar. Het ministerie van LNV is zodoende de enige financier van de basismonitoring Paard. In 2020 hebben verkennende gesprekken plaatsgevonden over de toekomst van de basismonitoring Paard tussen en met verschillende sectorpartijen waaronder de Sectorraad Paarden (SRP) en LTO. Daaruit kwam onder andere naar voren dat het uitvoeren van (gesubsidieerd) pathologisch onderzoek op paarden die gestorven of geëuthanaseerd zijn, net als bij andere diersoorten, een waardevolle toevoeging aan de basismonitoring zou zijn.

Om die reden heeft GD in 2021 een ‘pilotproject’ uitgevoerd. Overleden of ge-euthanaseerde paarden konden, na overleg met de paardenspecialisten van GD, op kosten van dit project voor pathologisch onderzoek aangeboden worden, mits er sprake was van problematiek die in het kader van de monitoringsdoelstellingen de moeite waard was om nader te onderzoeken. De focus lag hierbij op casussen van mogelijk infectieuze of toxicologische aard waarbij ofwel meerdere dieren op een locatie waren betrokken, dan wel een casus die één individueel dier betrof, maar met een bijzonder klinisch beeld. Dit artikel beschrijft aan de hand van de bevindingen van een aantal voor pathologisch onderzoek aangeboden paarden in 2021 de meerwaarde van pathologisch onderzoek binnen de basismonitoring Paard.

Lees het volledige artikel over het pilotproject van Royal GD in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.