Voorkom Mortellaro bij het jongvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom Mortellaro bij het jongvee

30-6-2022: 

Wanneer Mortellaro op het bedrijf voorkomt, is er een grote kans dat de dieren als vaars besmet zijn geraakt. Toch komt het ook regelmatig voor dat het jongvee al besmet is door het gemeenschappelijk huisvesten (drachtige pinken met droge koeien, via de mestschuif) of via besmette laarzen. 

Als dieren als pink Mortellaro hebben gehad, is de kans dat ze het als vaars opnieuw krijgt zes keer zo groot. Bovendien produceren ze minder melk en laten hun tochtigheid minder zien. Komt Mortellaro al bij het jongvee voor? Voorkom dan overbezetting, zorg voor schone roosters en gebruik aparte laarzen in de jongveestal of spoel deze af en ontsmet ze voor u bij het jongvee op de roosters komt, bijvoorbeeld met een ontsmettingsmat of rugspuit met halamidoplossing. Zorg voor een goede mineralenvoorziening voor een betere weerstand van de huid. En spuit regelmatig (één tot twee keer per week) de onderpoten af met de rugspuit, onder de bijklauwtjes.

Meer informatie over klauwgezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.