Schmallenbergvirus

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Schmallenbergvirus

3-2-2022:  Net als vorig jaar heeft GD weer enkele misvormde lammeren ontvangen voor pathologisch onderzoek waarbij het schmallenbergvirus (SBV) is aangetoond. Misvormingen betroffen hoofdzakelijk aangeboren afwijkingen aan het skelet en een afwijkende aanleg van de hersenen. 

SBV behoort tot de orthobunyavirussen en wordt verspreid door knutten. Afwijkingen bij lammeren kunnen ontstaan wanneer de ooi tussen dag 25 en dag 60 wordt geïnfecteerd door het virus. De infectieuze periode is daarom afhankelijk van het voorkomen van de knutten in het najaar. De kans dat SBV de oorzaak is van afwijkende lammeren neemt om die reden af naarmate het voorjaar verstrekt. 

Het blijft belangrijk om onderzoek te doen naar lammeren met aangeboren afwijkingen, met name omdat in het buitenland soortgelijke virussen voorkomen in het buitenland die kunnen leiden tot afwijkingen die in grote mate overeenkomen met het SBV. Een belangrijk voorbeeld is het Cache Valley virus dat, naast dat het kan leiden tot afwijkende lammeren, ook bekend is als zoönose. 

Wanneer u tijdens de aflamperiode te maken heeft met afwijkend geboren lammeren kunt u contact opnemen met de GD Veekijker (088 20 25 555).
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.