Belang placenta bij abortusdiagnostiek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Belang placenta bij abortusdiagnostiek

3-2-2022: 

Abortus bij kleine herkauwers is een veel voorkomend probleem tijdens het aflamseizoen en overkomt de besten. Er zijn zeer veel oorzaken bekend die kunnen leiden tot abortus, welke grofweg kunnen worden onderverdeeld als zijnde niet-infectieus en infectieus. Om goed te kunnen beoordelen of de reden van abortus infectieus van aard is, is het bekijken van de placenta van grote toegevoegde waarde. Veel infectieuze oorzaken tasten namelijk de placenta aan en niet zozeer de vrucht. Wanneer u een (gedeeltelijke) placenta mee stuurt met de vrucht is het van belang dat dit cotelydonen bevat. Cotelydonen zijn de bolletjes op de placenta waar de uitwisseling van voedingsstoffen tussen de moeder en de vrucht plaatsvindt. Wanneer sprake is van een infectieuze oorzaak zijn hier vaak afwijkingen op te vinden. De pootjesblaas bevatten geen cotelydonen en is daarom minder belangrijk voor onderzoek.

Hier vindt u meer informatie over abortus bij schapen en geiten

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.