Pluimveepodcast: Dierziekten de baas met veterinair onderzoek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Pluimveepodcast: Dierziekten de baas met veterinair onderzoek

16-10-2020: 

Wat is de meerwaarde van veterinair onderzoek in de pluimveesector? De resultaten van het praktische onderzoek naar de E.coli-bacterie onderstrepen het belang. Nieuwe methoden geven meer inzicht, vertellen dierenarts Jeanine Wiegel van Royal GD en legpluimveehouder Eric Hubers, voorzitter van Stichting AVINED in de vierde episode van de PluimveePodcast op PluimveeActueel.

Volgens Hubers liggen er in de pluimveehouderij grote uitdagingen op het gebied van veterinair onderzoek. “De Nederlandse pluimveesector is toonaangevend in de wereld. Op het gebied van innovatiekracht blinken wij echt wel uit. Dat komt omdat wij veel geld over hebben voor onderzoek om die positie te behouden. De onderzoeksagenda richt zich op drie thema’s: diergezondheid en dierenwelzijn, voedselveiligheid en volksgezondheid en daarnaast de vermindering van milieu-emissies. Het veterinair onderzoek is wellicht het belangrijkste. Het uitgangspunt is om niet alleen een gezonde pluimveestapel te hebben, maar ook een gezond bedrijf.”

E-coli is serieuze problematiek

Jeanine Wiegel gaat in de podcast in op de specifieke veterinaire uitdagingen op het gebied van E.coli. Deze bacterie is een serieus probleem voor de sector. “Het is lastig om er een getalletje te plakken op hoe groot de schade is. We hebben het wel geprobeerd. Door onderzoek van collega’s hier bij Royal GD wordt de schade voor de leg- en de vermeerderingssector alleen al in 2013 geschat op een bedrag van 3,7 miljoen euro.” Beluister de complete podcast hier en kom meer te weten over het belang van veterinair praktijkonderzoek en hoe daarmee onder andere wordt geprobeerd om inzicht te krijgen in het detecteren van E.coli-stammen.

Pluimveepodcast Ecoli
Eric Hubers en Jeanine Wiegel tijdens de opnames

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.