Biestopnamecheck

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
De Biestopnamecheck meet via bloedonderzoek wat uw kalveren daadwerkelijk opnemen aan beschermende antistoffen (IgG) uit biest. De uitslag vertelt of de kalveren op tijd de juiste hoeveelheid en kwaliteit biest krijgen en helpt zo bij het optimaliseren van het biestmanagement.

Een kalf maakt in de eerste weken van zijn leven zelf nauwelijks antistoffen aan en is in deze periode daarom volledig afhankelijk van wat ze van de moeder via de biest krijgt. Daarom is het belangrijk dat het kalf na de geboorte tijdig en voldoende biest binnenkrijgt van een goede kwaliteit. Kalveren die te weinig antistoffen binnenkrijgen hebben een aanzienlijk grotere kans op problemen zoals diarree, luchtwegproblemen, zwakte en sterfte. Kalveren die op jongere leeftijd problemen hebben gehad, lopen een achterstand op, wat zich later onder andere uit in een hogere ALVA. Inzicht in het biestmanagement is daarom van groot belang. Lees hier meer over een optimaal biestmanagement

Wat is de Biestopnamecheck?

De Biestopnamecheck is een steekproefbloedonderzoek bij vijf kalveren die inzicht geeft in de opname van beschermende antistoffen (IgG) uit biest. De uitslag vertelt iets over het biestmanagement op koppelniveau. In het geval van problemen kunt u zien of een oorzaak gezocht moet worden in de biest (kwaliteit én opname) of juist niet.

De uitslag van de Biestopnamecheck

Met behulp van de uitslag kunt u zien of uw biestmanagement goed verloopt. Waar een biestmeter u vertelt hoe de kwaliteit van de biest is, vertelt de uitslag van de Biestopnamecheck wat de kalveren daadwerkelijk opnemen aan beschermende antistoffen. Wat oorzaken kunnen zijn van een afwijkende uitslag en wat u precies kunt doen bij een afwijkende uitslag leest u in de interpretatie van de uitslag.

Hoe voer ik de Biestopnamecheck uit?

Voor een goed inzicht in het biestmanagement op bedrijfsniveau zijn minimaal vijf bloedmonsters (serum) van kalveren in de leeftijd van 2 – 7 dagen nodig. Op basis van de bloeduitslagen van vijf kalfjes kan een goed koppeladvies worden gegeven.

De Biestopnamecheck is met name interessant voor:

  • Bedrijven met problemen bij de kalveren tijdens de eerste levensweken, met name hoge kalversterfte, veel zwakke kalveren, diarree- en luchtwegproblemen. De kalveren ‘doen’ het niet goed of hebben teveel infecties.  
  • Bedrijven die gericht zijn op preventief werken, die het jongveemanagement in algemene zin onder de loep willen nemen, willen optimaliseren en controleren.
  • Grote melkveebedrijven die protocollair willen werken. Zij kunnen bijvoorbeeld een biestopnamecheck doen aan het begin van de afkalfpiek.

Check het biestmanagement in vier stappen

Twijfelt u of uw kalveren voldoende biest van goede kwaliteit binnen krijgen? Neem het biestmanagement op uw bedrijf onder de loep aan de hand van vier stappen. Zo krijgt u inzicht in de verbeterpunten op uw bedrijf. Dit kan door onze handige biest-tool te downloaden en in te vullen.

  1. Schrijf van vijf kalveren de biestgift in de eerste 24 uur na de geboorte op en noteer de gemeten Brix-waarde.
  2. Laat door uw dierenarts bij deze kalveren tussen de 2 en 7 dagen na geboorte de Biestopnamecheck uitvoeren.
  3. Verwerk alle gegevens door op het gegeven tijdstip het aantal liters in de grafiek te zetten en noteer de IgG-waarde (uitslag Biestopnamecheck) en de Brix-waarde per kalf. 
  4. Met de grafiek krijgt u een indicatie of u optimaal gebruik heeft gemaakt van het IgG-absorptiemoment.

Download de tool, en ga zelf aan de slag!

biesttool

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.