Drinkbakcheck uitgebreid met bepaling op mestverontreiniging

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Drinkbakcheck uitgebreid met bepaling op mestverontreiniging

26-4-2018: 

Recent zijn er aanpassingen doorgevoerd in de Drinkbakcheck om de resultaten van het wateronderzoek beter te kunnen vertalen naar de praktijk.

Tot nu toe werd in de Drinkbakcheck, naast chemisch onderzoek op ammonium, nitriet, natrium, ijzer, mangaan en hardheid, alleen de bacteriologische verontreiniging gemeten; uitgedrukt in aantal kolonievormende eenheden (kve) per milliliter. Maar niet alle kiemen zijn per definitie schadelijk, neem bijvoorbeeld lactobacillen. De totale hoeveelheid kiemen per milliliter geeft wel een goede indruk van de reinheid, en dus smakelijkheid, van het veedrinkwater. 

Op de Drinkbakcheck-uitslag wordt het totaal kiemgetal nu weergegeven als bacteriologische verontreiniging. Met de Drinkbakcheck kan – tegen hetzelfde tarief – nu ook inzicht verkregen worden in specifiek de mestverontreiniging.

 In mest zitten bacteriën zoals E coli en deze bacteriën zijn per definitie niet wenselijk in drinkwater. De smakelijkheid van drinkwater wordt negatief beïnvloed indien er mest aanwezig is in het water, maar mestbacteriën zoals E coli zijn ook potentieel schadelijk voor de gezondheid van uw vee. Naast E coli kan ook salmonella aanwezig zijn in mest.

Onderzoek heeft uitgewezen dat als het aantal kve per milliliter groter is dan 100, er een groter risico is op de aanwezigheid van salmonella. Bij een dergelijke uitslag adviseert GD dan ook salmonellaonderzoek in het drinkwater uit te voeren via het Pakket Veedrinkwater salmonellaonderzoek. Naast specifiek E coli en salmonella zijn er ook nog andere ziektekiemen, zowel bacteriën, protozoa en virussen, die via mest verspreid kunnen worden naar koppelgenoten. De verontreiniging met mest dient om die reden zo laag mogelijk te zijn. 

Als u regelmatig de kwaliteit van het water op de drinkplek controleert, krijgt u beter inzicht in de kwaliteit van het water wat de dieren daadwerkelijk drinken. Zo kunnen bij afwijkingen tijdig de juiste maatregelen genomen worden om de kwaliteit van het drinkwater te borgen of verbeteren.

Meer over de Drinkbakcheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.